Mar 8, 2015

Ros Jepun kembang mekar

Seronok tengok bunga2 dimusim panas, mengembang sana sini....

RJ ni...  kembangnya tak sampai sehari..tak puas melihatnya.....
Rumput pun subur dalam petak RJ.... 








Mar 4, 2015

Dangai-kuih tradisi yang jarang dijumpai masa kini

Kuih yang agak jarang dijual dikedai atau gerai jualan kuih muih sarapan pagi masa kini, kalau ada pun dikedai kampung-kampung. 

Biasanya kuih dangai menjadi hidangan pagi dan petang.....sedap dimakan bersama teh o/kopi o ..yang sedap tu tentulah yang lembut dan bersari ....

tapi ada juga berhampas......

 


yang ni ada dijual digerai Pak Abas dekat kampung sebelah perumahan saya - memang sedap, laris sekali...harganya sebiji 50 sen shj...

 
(sumber: cikguert-suzana.blogspot.com) . acuan kuih

sumber: cikguert-suzana.blogspot.com. cara kuih dibakar..
 

Sesapa yang berminat dengan kuih ni boleh cuba resepi ni

Tq cikgu ERT resepi pun dari blog cikgu ERT 


Bahan-bahannya:
3 mangkuk kelapa parut putih
1 mangkuk tepung pulut
1/3 mangkuk gula pasir (manis ikut suke)
1/2 camt garam halus

Cara-cara Membuatnya:
1.  Masukkan kelapa ke dalam mangkuk adunan
2.  Masukkan tepung pulut, gaul rata tepung dan kelapa. Perasakan dengan garam 
     dan gaul rata.  Pastikan kelapa tidak berketul-betul.
3.  Panaskan sekejap loyang atau acuan kuih dangai.
4.  Letakkan satu lapis nipis ke dalam loyang. Lapisan pertama ini tidak perlu 
     dicampur gula bagi memudahkan untuk mengeluarkan kuih nanti.
5.  Baki campuran kelapa tadi digaul pula dengan gula.
6.  Masukkan baki kelapa kesemua sekali dalam loyang. Pastkan penuh dan rata, 
     ianya tidak perlu ditekan.
7.  Bakar dalam ketuhar api sederhana hingga kekuningan.


Tuan tanah belum mencuba lagi nii....dok makan yang kat gerai Pak Abas jaaa...

Mar 1, 2015

Tuaian ulam ulaman

kalut dengan serangga perosak , yang ni yang tak sempat diinject..hahaha, tomato yang kena sengatan serangga akan jadi keras dan berulat didalam......(benih dari pasar)


kacang panjang yang pendek, selain dibuat ulam boleh buat nasi goreng kampung....senang ditanam sebab tak payah sediakan para.....(benih ihsan dari boss)



  cili api putih.. boleh tahan pedasnyaa.....



cili api warna hijau gelap.. pedas berasapp  ...sesuai dengan namanya....


Tanamn lain yang kurang menjadi, limau kasturi tak sudi berbuah, terung panjang , daun kerekot/kerinting....ada sesapa yang tahu apakah sebabnya....



Feb 26, 2015

Yang baik dan tidak baik

kongsi dari fb Ibnu Zainuddin

Lapan jenis makanan yang paling baik mencegah penyakit :
(beruntunglah siapa yang pandai berbahasa Arab yang tidak berbaris)
 
الرمان
delima

الروب
yogurt

الثوم
bawang putih


البصل
bawang besar


الشاي الأخضر
teh hijau


الشوفان
oat


القرع
labu


البروكلي
brokoli
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
ثلاثة أشياء تمرض الجسم :
Tiga perkara membawa penyakit :
1) الكلام الكثير .
banyak bercakap


2) النوم الكثير .
banyak tidur


3) الأكل الكثير .
banyak makan
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
وأربعة أشياء تهدم البدن :
Empat perkara merosakkan badan
1) الهم .
dukacita


2) الحزن .
sedih


3) الجوع .
kebulur


4) السهر .
tak tidur mlm
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
وأربعة تزيد في ماء الوجه وبهجته :
empat perkara menambah seri wajah
1) التقوى .
taqwa


2) الوفاء .
jujur


3) الكرم .
pemurah


4) المروءة .
jaga kehormatan
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
وأربعة تجلب الرزق :
Empat perkara menarik rezeki
1) قيام الليل .
qiamulail


2) كثرة الاستغفار بالأسحار.
byk istighfar waktu 2/3mlm


3) تعاهد الصدقة
biasa bersedeqah


4) الذكر أول النهار وآخر
berzikr waktu awal pagi dan petang
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
وأربعة تمنع الرزق
empat perkara menjauhkan rezeki :
1) tidur waktu pagi
2) Sedikit bersolat
3) Malas



Moga ada manafaat bersama..