Kuih yang agak jarang dijual dikedai atau gerai jualan kuih muih sarapan pagi masa kini, kalau ada pun dikedai kampung-kampung.
Biasanya kuih dangai menjadi hidangan pagi dan petang.....sedap dimakan bersama teh o/kopi o ..yang sedap tu tentulah yang lembut dan bersari ....
tapi ada juga berhampas......
yang ni ada dijual digerai Pak Abas dekat kampung sebelah perumahan saya - memang sedap, laris sekali...harganya sebiji 50 sen shj...
(sumber: cikguert-suzana.blogspot.com) . acuan kuih |
sumber: cikguert-suzana.blogspot.com. cara kuih dibakar.. |
Sesapa yang berminat dengan kuih ni boleh cuba resepi ni
Tq cikgu ERT resepi pun dari blog cikgu ERT
Bahan-bahannya:
3 mangkuk kelapa parut putih
1 mangkuk tepung pulut
1/3 mangkuk gula pasir (manis ikut suke)
1/2 camt garam halus
Cara-cara Membuatnya:
1. Masukkan kelapa ke dalam mangkuk adunan
2. Masukkan tepung pulut, gaul rata tepung dan kelapa. Perasakan dengan garam
dan gaul rata. Pastikan kelapa tidak berketul-betul.
3. Panaskan sekejap loyang atau acuan kuih dangai.
4. Letakkan satu lapis nipis ke dalam loyang. Lapisan pertama ini tidak perlu
dicampur gula bagi memudahkan untuk mengeluarkan kuih nanti.
5. Baki campuran kelapa tadi digaul pula dengan gula.
6. Masukkan baki kelapa kesemua sekali dalam loyang. Pastkan penuh dan rata,
ianya tidak perlu ditekan.
7. Bakar dalam ketuhar api sederhana hingga kekuningan.
Tuan tanah belum mencuba lagi nii....dok makan yang kat gerai Pak Abas jaaa...
Tuan tanah belum mencuba lagi nii....dok makan yang kat gerai Pak Abas jaaa...
18 comments:
saya suka sangat kuih ni!!
Dulu kalau ada kenduri MIL kakak mesti buat kuih dangai ni. Di Batu Pahat memang agak femes juga. MIL akak buat dulu guna bekas kuih bakar yg tembaga bulat tu..
Tapi kakak tak pernah pun tanya macam mana nak buat. Pandai makan aje akak ni Su.
Elok juga Su tepekkan resepinya kat sini:)
tak pernah jumpa lagi ...
Dangai ni kuih lama kegemaran arwah mak...sekarang kat tempat kak mana ada jual sebiji 50 sen dah...Itupun kelapanya kadangkala rasa berhampas atau tepung pulut ja lebih...tak sedap dan wangi mcm yg dulu2 punya kuih.....
feveret KY ni Sue.ada jual kt pasar malam n selalu beli setiap mlm selasa..
kuih dangai la ni rasanya xmcm dulu tapi oklh sedap juga.
kuih ni saya selalu jumpa kalau kenduri kahwin... manis dan lemak... sangat sedap... saya suka segala produk yang bermula dengan kelapa... susah nak dapat kalau jual biasa ni
kuih peberet aruah pak sy..tp betullah kt tmpt sy ni tak jumpa lagi kuih dangai.tetiba je teringat rasa enaknya.nk buat sendiri takda acuan..mana nak cari ni?uwaa
Oh macam belum makan kuih ni.
Nak juga rasa.
sud@is, kami panggil kuih ni Beko, tapi bentuk dia lain, mcm bentuk akok!
mmg sedap...
Salam Sudais,
Sedapnya! I suka! I suka!
Kak Mala,
Tu dia punya mahai 5 kupang?? Kat KL kuih baru 4 kupang.. Ingat sana lagi murah!
Betul tu...dah jarang ada kuih ni...ramai yg tak pandai buatnya...
Bunda suka...kat kpg bunda kat pekan ahad cangkat jering masih ada orang jual...masih sedap seperti dulu...
belum pernah jumpa kuih macam ni
biasa petang2 aku makan biskut je
celup dalam air kopi
saya suka kuih ni
kawan arwah mak dulu jual kuih ni
tapi sekarang dia pun dah takde
rinduu
uwh dangai namanya,,selalu gak makan,,tapi tak tahu nama,,,nice sharing
Sdpnya...
LM suka sangat dangai. Dulu pertama kali mkn x sedap. Mmg set kat kepala x sedap. Rupanya org tu pakai kelapa tua mmg la x sedap. Skrg ni pantang jumpa:)
Kalau di perak dekat Mana nk dapat kuih dangai ni
Post a Comment