Apr 27, 2015

Daun pandan lembutkan daging...


Masakan lauk daging keras? tentu makan tak puas, lagi plak membazir jika diluah daging yang dikunyah tak hancur tuu..

Kot la malas nak keluar dan cuci pressure cooker.....hehe

Cuba petua nii.
Semasa merebus atau memasak daging masukkan dua tiga helai daun pandan....(lebih pun boleh)....

Saya dah cuba, daging elok lembut....


Selain dapat melembutkan daging, daun pandan boleh juga dibuat bunga rampai untuk wangi bilik tidur dan dicampur dengan bunga kesidang atau bunga melur.....

Daun pandan juga dapat menghalau serangga seperti lipas dan semutt.....

Ada lagi khasiat daun pandan tengok di sini


Matikan kuman dalam darah

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Manfaat tumbuh-tumbuhan Menghimpunkan maklumat berkaitan khasiat atau manfaat tumbuh-tumbuhan di sekeliling kita samada dari pengalaman sendiri diambil dari berbagai sumber. Sunday, 21 September 2014 KHASIAT DAUN PANDAN KREDIT : SUMBER Khasiat Daun Pandan 1. Menurunkan darah tinggi Rebus beberapa helai daun pandan dengan sukatan 2 gelas air. Didihkan sehingga airnya tinggal kira-kira setengah gelas sahaja. Minum airnya. 2. Matikan kuman dalam darah Amalan minum air rebusan daun pandan secara kerap dikatakan juga dapat membantu mematikan kuman dalam darah agar tubuh lebih sihat. 3. Melembutkan Daging Daun pandan yang dicampur dalam masakan membantu melembutkan daging. Masukkan daun pandan semasa memasak untuk mengelakkan makanan atau minuman daripada lekas basi. 4. Melicinkan kulit Perah dan dapatkan air daun pandan lebih kurang 5 titik. Amalkan minum air perahan tersebut bersama dengan pisang. 5. Mengecutkan rahim Akarnya direbus dan diminum oleh wanita yang baru melahirkan anak. Amalkan secara berterusan selama 40 hari Posted by cucubulat at 04:35 Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to FacebookShare to Pinterest Labels: KHASIAT DAUN PANDAN No comments: Post a Comment Newer Post Older Post Home Subscribe to: Post Comments (Atom) kategori amalan dalam pantang bersalin (1) kegunaan /khasiat herba (2) KHASIAT BUNGA TELANG (1) KHASIAT DAUN PANDAN (1) makanan bayi (1) makanan dalam pantang (2) masalah sakit puan (1) minuman dalam pantang (1) minuman sihat (2) SCRUB DARI KULIT LIMAU (1) Tips (2) Blog Archive ▼ 2014 (3) ▼ September (3) SCRUB DARI KULIT LIMAU KHASIAT DAUN PANDAN KHASIAT BUNGA TELANG ► 2013 (9) About Me My Photo cucubulat saya cucu kepada arwah datuk saya yang bernama Bulat..saya mencipta blog ini untuk merakamkan perkara yang dianggap penting bagi saya untuk dijadikan kenangan atau rujukan pada masa akan datang.Hobi saya berbagai-bagai..menjahit,seni kraf tangan (walau pun saya tidak kreatif) dan yang paling utama adalah berkebun. View my complete profile pelawat widgeo.net My Blog List Watermark template. Powered by Blogger.

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Manfaat tumbuh-tumbuhan Menghimpunkan maklumat berkaitan khasiat atau manfaat tumbuh-tumbuhan di sekeliling kita samada dari pengalaman sendiri diambil dari berbagai sumber. Sunday, 21 September 2014 KHASIAT DAUN PANDAN KREDIT : SUMBER Khasiat Daun Pandan 1. Menurunkan darah tinggi Rebus beberapa helai daun pandan dengan sukatan 2 gelas air. Didihkan sehingga airnya tinggal kira-kira setengah gelas sahaja. Minum airnya. 2. Matikan kuman dalam darah Amalan minum air rebusan daun pandan secara kerap dikatakan juga dapat membantu mematikan kuman dalam darah agar tubuh lebih sihat. 3. Melembutkan Daging Daun pandan yang dicampur dalam masakan membantu melembutkan daging. Masukkan daun pandan semasa memasak untuk mengelakkan makanan atau minuman daripada lekas basi. 4. Melicinkan kulit Perah dan dapatkan air daun pandan lebih kurang 5 titik. Amalkan minum air perahan tersebut bersama dengan pisang. 5. Mengecutkan rahim Akarnya direbus dan diminum oleh wanita yang baru melahirkan anak. Amalkan secara berterusan selama 40 hari Posted by cucubulat at 04:35 Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to FacebookShare to Pinterest Labels: KHASIAT DAUN PANDAN No comments: Post a Comment Newer Post Older Post Home Subscribe to: Post Comments (Atom) kategori amalan dalam pantang bersalin (1) kegunaan /khasiat herba (2) KHASIAT BUNGA TELANG (1) KHASIAT DAUN PANDAN (1) makanan bayi (1) makanan dalam pantang (2) masalah sakit puan (1) minuman dalam pantang (1) minuman sihat (2) SCRUB DARI KULIT LIMAU (1) Tips (2) Blog Archive ▼ 2014 (3) ▼ September (3) SCRUB DARI KULIT LIMAU KHASIAT DAUN PANDAN KHASIAT BUNGA TELANG ► 2013 (9) About Me My Photo cucubulat saya cucu kepada arwah datuk saya yang bernama Bulat..saya mencipta blog ini untuk merakamkan perkara yang dianggap penting bagi saya untuk dijadikan kenangan atau rujukan pada masa akan datang.Hobi saya berbagai-bagai..menjahit,seni kraf tangan (walau pun saya tidak kreatif) dan yang paling utama adalah berkebun. View my complete profile pelawat widgeo.net My Blog List Watermark template. Powered by Blogger.

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Khasiat Daun Pandan 1. Menurunkan darah tinggi Rebus beberapa helai daun pandan dengan sukatan 2 gelas air. Didihkan sehingga airnya tinggal kira-kira setengah gelas sahaja. Minum airnya. 2. Matikan kuman dalam darah Amalan minum air rebusan daun pandan secara kerap dikatakan juga dapat membantu mematikan kuman dalam darah agar tubuh lebih sihat. 3. Melembutkan Daging Daun pandan yang dicampur dalam masakan membantu melembutkan daging. Masukkan daun pandan semasa memasak untuk mengelakkan makanan atau minuman daripada lekas basi. 4. Melicinkan kulit Perah dan dapatkan air daun pandan lebih kurang 5 titik. Amalkan minum air perahan tersebut bersama dengan pisang. 5. Mengecutkan rahim

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Khasiat Daun Pandan 1. Menurunkan darah tinggi Rebus beberapa helai daun pandan dengan sukatan 2 gelas air. Didihkan sehingga airnya tinggal kira-kira setengah gelas sahaja. Minum airnya. 2. Matikan kuman dalam darah Amalan minum air rebusan daun pandan secara kerap dikatakan juga dapat membantu mematikan kuman dalam darah agar tubuh lebih sihat. 3. Melembutkan Daging Daun pandan yang dicampur dalam masakan membantu melembutkan daging. Masukkan daun pandan semasa memasak untuk mengelakkan makanan atau minuman daripada lekas basi. 4. Melicinkan kulit Perah dan dapatkan air daun pandan lebih kurang 5 titik. Amalkan minum air perahan tersebut bersama dengan pisang. 5. Mengecutkan rahim

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Khasiat Daun Pandan 1. Menurunkan darah tinggi Rebus beberapa helai daun pandan dengan sukatan 2 gelas air. Didihkan sehingga airnya tinggal kira-kira setengah gelas sahaja. Minum airnya. 2. Matikan kuman dalam darah Amalan minum air rebusan daun pandan secara kerap dikatakan juga dapat membantu mematikan kuman dalam darah agar tubuh lebih sihat. 3. Melembutkan Daging Daun pandan yang dicampur dalam masakan membantu melembutkan daging. Masukkan daun pandan semasa memasak untuk mengelakkan makanan atau minuman daripada lekas basi. 4. Melicinkan kulit Perah dan dapatkan air daun pandan lebih kurang 5 titik. Amalkan minum air perahan tersebut bersama dengan pisang. 5. Mengecutkan rahim

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Menurunkan darah tinggi Rebus beberapa helai daun pandan dengan sukatan 2 gelas air. Didihkan sehingga airnya tinggal kira-kira setengah gelas sahaja. Minum airnya. 2. Matikan kuman dalam darah Amalan minum air rebusan daun pandan secara kerap dikatakan juga dapat membantu mematikan kuman dalam darah agar tubuh lebih sihat. 3. Melembutkan Daging Daun pandan yang dicampur dalam masakan membantu melembutkan daging. Masukkan daun pandan semasa memasak untuk mengelakkan makanan atau minuman daripada lekas basi. 4. Melicinkan kulit Perah dan dapatkan air daun pandan lebih kurang 5 titik. Amalkan minum air perahan tersebut bersama dengan pisang. 5. Mengecutkan rahim

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Menurunkan darah tinggi Rebus beberapa helai daun pandan dengan sukatan 2 gelas air. Didihkan sehingga airnya tinggal kira-kira setengah gelas sahaja. Minum airnya. 2. Matikan kuman dalam darah Amalan minum air rebusan daun pandan secara kerap dikatakan juga dapat membantu mematikan kuman dalam darah agar tubuh lebih sihat. 3. Melembutkan Daging Daun pandan yang dicampur dalam masakan membantu melembutkan daging. Masukkan daun pandan semasa memasak untuk mengelakkan makanan atau minuman daripada lekas basi. 4. Melicinkan kulit Perah dan dapatkan air daun pandan lebih kurang 5 titik. Amalkan minum air perahan tersebut bersama dengan pisang. 5. Mengecutkan rahim

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ

Mar 25, 2015

Apa khasiat bunga inai?

Ada bunga putih dan ada juga warna pink...






Sesiapa yang ada info boleh kongsi disisni..

Mar 18, 2015

Semarak berbunga tapi tidak berbuah....


Kali kedua tanam kelisa/kacang botor, ..gagal berbuah..
selalu nampak semut yang memakan putik bunga....
dah sembur macam-macam dah....






Mar 8, 2015

Ros Jepun kembang mekar

Seronok tengok bunga2 dimusim panas, mengembang sana sini....

RJ ni...  kembangnya tak sampai sehari..tak puas melihatnya.....
Rumput pun subur dalam petak RJ.... 








Mar 4, 2015

Dangai-kuih tradisi yang jarang dijumpai masa kini

Kuih yang agak jarang dijual dikedai atau gerai jualan kuih muih sarapan pagi masa kini, kalau ada pun dikedai kampung-kampung. 

Biasanya kuih dangai menjadi hidangan pagi dan petang.....sedap dimakan bersama teh o/kopi o ..yang sedap tu tentulah yang lembut dan bersari ....

tapi ada juga berhampas......

 


yang ni ada dijual digerai Pak Abas dekat kampung sebelah perumahan saya - memang sedap, laris sekali...harganya sebiji 50 sen shj...

 
(sumber: cikguert-suzana.blogspot.com) . acuan kuih

sumber: cikguert-suzana.blogspot.com. cara kuih dibakar..
 

Sesapa yang berminat dengan kuih ni boleh cuba resepi ni

Tq cikgu ERT resepi pun dari blog cikgu ERT 


Bahan-bahannya:
3 mangkuk kelapa parut putih
1 mangkuk tepung pulut
1/3 mangkuk gula pasir (manis ikut suke)
1/2 camt garam halus

Cara-cara Membuatnya:
1.  Masukkan kelapa ke dalam mangkuk adunan
2.  Masukkan tepung pulut, gaul rata tepung dan kelapa. Perasakan dengan garam 
     dan gaul rata.  Pastikan kelapa tidak berketul-betul.
3.  Panaskan sekejap loyang atau acuan kuih dangai.
4.  Letakkan satu lapis nipis ke dalam loyang. Lapisan pertama ini tidak perlu 
     dicampur gula bagi memudahkan untuk mengeluarkan kuih nanti.
5.  Baki campuran kelapa tadi digaul pula dengan gula.
6.  Masukkan baki kelapa kesemua sekali dalam loyang. Pastkan penuh dan rata, 
     ianya tidak perlu ditekan.
7.  Bakar dalam ketuhar api sederhana hingga kekuningan.


Tuan tanah belum mencuba lagi nii....dok makan yang kat gerai Pak Abas jaaa...