Lain-lain


Copy dari fb Lau Laa Murabbi Maa 'Araftu Rabbi

KISAH SEDIH TANGISAN & PENGSANNYA RASULULLAH SAW

Suatu saat Sayyidina Husein kecil mendatangi ibundanya, Sayyiddah Fathimah, sembari menangis ia berkata..
“Bundaku, Kakek (Nabi Muhammad Saw) lebih mencintai kakakku Hasan drpd aku.”

“Mengapa duhai anakku..?” Ujar Sayyidah Fathimah penuh kelembutan..

“Kakek sering menciumi bibir Hasan sedangkan aku hanya diciumi leherku.”

Segera Sayyidah Fathimah membawa Sayyidina Husein pada Kakeknya Rasulullah Saw dan
menceritakan keluhan Sayyidina Husein itu..

Sembari menatap Tajam dan lama, Rasulullah pun berkata…
”Anakku Fatimah, Hasan memang selalu ku kecup bibirnya, lantaran ia akan mati diracun oleh orang terdekatnya, dan seluruh isi perutnya akan terburai keluar lewat mulutnya.. Sedangkan engkau..”

Rasulullah Saw menatap Sayyidina Husein lamaa sekali, Rasulullah tak bisa meneruskan ucapannya, dan akhirnya pingsan beberapa saat..

Setelah siuman/sadar Beliau Saw kembali menatap tajam Sayyidina Husein sambil terus menangis berguncang dadanya, lantas bertutur kata…
“Sedangkan engkau, Husein.., sering kali kucium lehermu karena engkau akan mati syahid dgn leher terputus….”

Dan saat itu, keadaan rumah mungil yg penuh cahaya Surgawi itupun Pecah oleh Tangisan Rasulullah Saw, Fatimah dan kedua-dua Cucu beliau…
********************************************************************************

Syeikh Nuruddin menceritkan 4 sahabat yang umurnya melebihi 100 Tahun.

.
.

Sayyidatina asma bin Abu Bakar wafat pada Usia 100 tahun.
Saudara kandung Sayyidatina Aishah isteri Rasulullah.
.
.

Sayyidina anas bin malik wafat ketika usia 103 tahun.
Anak yang Sayyidina Anas kuburkan saja lebih dari 100 anak bukan cucu.
.
.

Nabi pernah berdoa untuk Anas bin Malik. Doa Nabi " banyakkan anaknya, panjangkan umurnya, banyakkan hartanya dan masukkan dia kedalam syurga. "
Keempat doa tersebut Allah kabulkan doa Rasulullah.
.
.

Sayyidina Hassan bin thabit, penyair yang berqasidah dihadapan Nabi ﷺ pernah dimarahi Sayyidima umar kerana berqasidah di Masjid, Kata Hassan bin Thabit, aku pernah berqasidah dihadapan orang yang lebih mulia dari engkau dan aku. Dihadapan Rasulullah ﷺ . Beliau wafat pada usia sampai 120 tahun. 60 tahun sebelum masuk islam dan 60 setelah Beliau masuk islam.
.
.

Sayyidina salman al farisi wafat ketika usia 250 tahun, ada riwayat lain 350tahun.

********************************************** 


-Ustaz Nazrul Nasir-

Di zaman Nabi Musa a.s yang mana ada seorang lelaki dalam kalangan bani israil yang mana merupakan seorang yang banyak melakukan dosa dan kemaksiatan.Dimana dosa berzina selalu,mengumpat biasa,mencuri,menipu dan membunuh pun dia buat sehinggakan tahap jahatnya itu dikatakan orang Yahudi yang paling jahat pun benci dekat dia kerana tahap kejahatan dia yang terlalu jahat itu.

Bilamana dia mati apa yang dilakukan masyarakat pada dia adalah dilemparkan jasadnya bersama dengan sampah sarap,mayatnya tidak dimandikan dibersihkan dan ditanam tetapi dilemparkan dibiarkan ditempat pembuangan sampah yang mana penuh dengan sampah sarap dan bangkai-bangkai binatang.

Akhirnya Allah ﷻ mengarahkan kepada Nabi Musa as untuk mengambil kembali jasad lelaki tersebut untuk dimandikan jasadnya dibersihkan dan ditanamkan dia dengan elok.

Maka berkejut Nabi Musa dan bertanya kepada Allah ﷻ .

Bukahkah lelaki ini merupakan seorang yang mungkar dengan apa yang Engkau wajibkan keatasnya dan merupakan seorang yang banyak berdosa yang dikenali sebagai orang yang sangat jahat?. Kata Allah ﷻ " Ya betul benar apa yang kau katakan itu.Cuma ada satu perkara yang dia selalu buat. "

Setiap malam lelaki ini akan membuka Taurat. Bilamana dia membaca Taurat lalu melalui satu nama didalam Taurat dia akan mencium nama tersebut.

Apakah nama tersebut? Tanya Musa, Jawab Allah, " Nama itu adalah nama Muhammad ﷺ. Setiap kali dia lalu nama itu maka dia sudah pasti akan mencium nama tersebut. Disebalik kasihnya dia dengan nama tersebut maka Aku bagi kepada dia Syurga. " -Ustaz Nazrul Nasir-
*****************************************************
 
“Membaca doa selepas azan juga antara penyebab kita boleh mendapat syafaat dari Rasulullah SAW di akhirat kelak.” - Ustaz Syed Abdul Kadir
 ************************************
Syeikh Muhd Zainul Asri
Korban untuk arwah

Bagi korban untuk arwah pula telah menimbulkan perselisihan di kalangan para ulama. Mazhab Syafii mengatakan bahawa korban adalah ibadah perseorangan. Oleh itu tidak sah dilakukan oleh orang lain tanpa keizinan daripada empunya diri. Jika orang itu telah meninggal dunia, maka ibadah korban tidak sah tanpa wasiat daripadanya.

Jika arwah pernah berwasiat agar dibuatkan ibadah korban selepas kematiannya, maka ahli waris boleh melakukan korban tersebut. Namun daging korban itu wajib disedekahkan keseluruhannya kepada fakir miskin.

Demikian kesimpulan hukum korban untuk arwah dalam mazhab Syafii. Bagaimanapun, kita tidak boleh menafikan adanya pandangan berbeza yang berasal daripada ulama mazhab lain.

Mengikut mazhab Hanafi dan Hanbali, ibadah korban boleh dilakukan untuk arwah biarpun tanpa wasiat daripada si mati. Pahalanya insya-Allah akan sampai kepadanya.

Saya sangat berharap perbezaan pendapat ini tidak menyebabkan perbalahan di antara kita. Sebaliknya, kita mesti ingat bahawa matlamat utama ibadah korban adalah untuk menaati perintah Allah SWT, menzahirkan kesyukuran dan menghidupkan syiar agama di negeri kita.

Kita juga patut sedar bahawa keikhlasan dan ketakwaan yang menentukan nilai ibadah kita. Mana-mana ibadah korban yang benar-benar mengharapkan reda Allah, maka itulah yang lebih bernilai di sisi Allah SWT.

Allah berfirman: Daging-daging unta dan darahnya itu sekali-kali tidak dapat mencapai (keredaan) Allah, tetapi ketakwaan daripada kamu lah yang dapat mencapainya. (al-Hajj: 37)

No comments: