Doa

Doa mengusir jin dari tempat kediaman 

Dibaca selawat 3x ditempat kediaman beserta doa ni...


sumber: doa ni daripada Tuan Guru Dr Haron Din
Moga ada manafaat bersama


***************************************************
Doa elak fitnah dajjal

Doa minta dijauhkan dari fitnah dajjal, hendaklah dibaca setiap kali selepas solat fardu
Insyaallah kita terselamat/dipelihara dari fitnah dajjal.

sumber dari kuliah Ustaz Muhammad Fawwaz Mad Jan (Dari zonkuliah)

Ertinya: Ya Allah aku berlindung kepadaMu dari siksa kubur, dari siksa neraka jahannam, dari fitmah hidup dan mati dan dari fitnah dajjal.

Amalan lain elak fitnah dajjal
Mengamalkan, selepas solat fardu baca Surah Kahfi ayat 1-10 dan 101-110 .
Insyaallah Mudah2an Allah pelihara kita dari fitnah yang ditakuti oleh Rasulullah saw.
Ertinya : Ya Allah, aku berlindung kepada Mu dari siksa kubur, dari siksa neraka jahannam, dari fitnah hidup dan mati, dan dari fitnah dajjal.

Make Money at : http://bit.ly/adflywin
Ertinya : Ya Allah, aku berlindung kepada Mu dari siksa kubur, dari siksa neraka jahannam, dari fitnah hidup dan mati, dan dari fitnah dajjal.

Make Money at : http://bit.ly/adflywin
Ertinya : Ya Allah, aku berlindung kepada Mu dari siksa kubur, dari siksa neraka jahannam, dari fitnah hidup dan mati, dan dari fitnah dajjal.

Make Money at : http://bit.ly/adflywin
Ertinya : Ya Allah, aku berlindung kepada Mu dari siksa kubur, dari siksa neraka jahannam, dari fitnah hidup dan mati, dan dari fitnah dajjal.

Make Money at : http://bit.ly/adflywin
Ertinya : Ya Allah, aku berlindung kepada Mu dari siksa kubur, dari siksa neraka jahannam, dari fitnah hidup dan mati, dan dari fitnah dajjal.

Make Money at : http://bit.ly/adflywin
*************************************************Ikhtiar untuk rawat anak demam panas

Pengalaman ibubapa mungkin tidak sama antara satu sama lain.Namun begitu dalam bidang pengubatan Islam, terdapat cara yang boleh kita amalkan serta ikhtiarkan untuk merawat penyakit demam panas ini seperti berikut:
DOA YANG DIBACA
1. Al-Fatihah
2. Selawat Syifa’

ASAS 4

3. Ayat 21 hingga 24 surah al-Hasyr
ASAS 8  AL-HASYR 21-24

4. Doa demam panas

demam1


“Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani, Dengan nama Allah Yang Maha Besar, kami berlindung kepada Allah daripada kejahatan peluh yang mendidihkan darah dan kejahatan kepanasan neraka”
KAEDAH RAWATAN
Bacakan kesemua doa dan ayat di atas, kemudian dihembuskan atas segelas/sebotol air dan diberi minum kepada pesakit. Pesakit juga boleh dilapkan dengan sebahagian air ini.
As-Syifa’ Melaka

********************************************************


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
repost
bacaan dibulan syaaban


 ##############################################################################
Istighfar rejab dari sini  http://dharmakesuma.blogspot.com/2012/11/istighfar-rejab.html


Kelebihan Istighfar Rejab

Istighfar Rejab, adalah doa istighfar yang menunjukkan betapa maha luarbiasa sifat maghfiroh (keampunan) Allah SWT kepada manusia.

Sebagai manusia, pasti kita tidak lari dari berbuat kesilapan, sengaja mau pun tidak sengaja. Semoga amalan Istighfar Rejab dapat memberi harapan agar terampun jua segala dosa dan ketelanjuran untuk menghadapi hidup sesudah mati nanti. Di suatu hari di suatu masa, mati kan datang jua!!! 

Hadis Rasulullah SAW, sabda Baginda kepada Sayyidina Ali bin Abi Thalib: “Wahai Ali, tulislah Raja Istigfar ini. Kerana siapa yang membacanya, atau menyimpan tulisannya di dalam rumah atau pada harta bendanya, atau tulisan itu di bawa kemana saja ia pergi, maka Allah memberi kepadanya pahala 80,000 nabi, 80,000 siddiqin, 80,000 malaikat, 80,000 orang mati syahid, 80,000 orang yang beribadah haji dan pahala membangun 80,000 masjid.” Dan barangsiapa yang membacanya sebanyak 4 kali atau 2 kali sepanjang hidupnya, maka diampuni dosanya oleh Allah Ta’ala, walaupun ia ditetapkan akan masuk neraka.

Rasulullah SAW juga pernah bersabda: “Barangsiapa yang membaca Istigfar Rejab ini, maka akan dibangunkan 80 negeri di syurga, setiap negeri mempunyai 80 mahligai, setiap mahligai mempunyai 80 rumah, setiap rumah mempunyai 80 kamar, setiap kamar ada 80 bantal, dan setiap bantal, 80 bidadari."


Sebuah Kisah Berkaitan Istighfar Rejab

Satu ketika di zaman Nabi Muhammad SAW, terdapat seorang perompak jalanan yang terkenal. Apabila lelaki tersebut meningggal dunia, anak perempuannya tidak menemui sesiapa pun yang mahu membantunya menguruskan jenazah ayahnya.

Allah SWT pun berfirman kepada Rasulullah SAW, “Wahai kekasihKu, ya Muhammad! hari ini seorang dari waliKu telah meninggal dunia. Pergilah dan memandikan jenazahnya, kafankannya, sembahyangkannya serta kebumikannya.”

Dengan serta merta, Rasulullah SAW memanggil Saiyyidina Abu Bakar as-Siddiq dan berkata, “Wahai Abu Bakar, kita perlu pergi dan dapatkan ‘lelaki’ tersebut." Abu Bakar berkata, “Ya Rasulullah, bukankah kamu pernah berkata yang kamu tidak akan mengebumikan lelaki tersebut di tanah perkuburan orang Islam, dia bukan seorang muslim!”

Rasulullah SAW berkata, “Tinggalkan persoalan muslim, Allah SWT telah memberitahuku hari ini bahawa lelaki tersebut adalah seorang waliNya!” Nabi SAW pun pergi dengan sahabat-sahabatnya, kemudian Baginda sendiri membersihkan jenazah lelaki tersebut, memandikannya, mengkafankannya, menyembahyangkannya, dan seterusnya membawa jenazah untuk dikebumikan.

Setelah semuanya selesai, Saidina Abu Bakar dan Nabi SAW dengan sendirinya pergi bertanyakan apa yang telah dilakukannya arwah tersebut sewaktu hayatnya: “Wahai anakku, sila ceritakan padaku bagaimana sebenarnya kehidupan ayahmu.”

Anak perempuan lelaki tersebut berkata, “Wahai Rasulullah, aku begitu malu dengan apa yang akan aku ceritakan kepadamu. Ayahku seorang perompak, seorang pembunuh. Aku tidak pernah melihat dia melakukan sebarang kebaikan. Dia akan merompak dan mencuri siang dan malam kecuali satu bulan. Setiap tahun, apabila datang bulan Rejab-bulan Allah, ayahku akan duduk bersendirian dan membaca doa siang dan malam, menangis dan membaca, kecuali keluar untuk makan dan membersihkan diri. Apabila bulan Rejab berakhir, dia akan bangun dan berkata, bulan Allah telah tamat, sekarang untuk menggembirakan aku, aku akan kembali merompak dan mencuri untuk 11 bulan yang akan datang."

Allah SWT berfirman kepada Nabi SAW, “Wahai Nabi yang Kucintai, orang itu telah datang dan memohon keampunan dariKu di dalam bulan yang sangat berharga. Oleh sebab itu, kerana dia berkorban sekurang-kurangnya satu bulan dalam setahun untukKu, Aku ampunkan semua kesalahannya, dan Aku tukarkan semua dosanya kepada ganjaran. Kerana dia mempunyai terlalu banyak dosa, sekarang dia mempunyai banyak ganjaran, dan dia kini menjadi wali besar.”

Kerana satu amalan doa istighfar di bulan Rejab, Allah SWT telah mengangkat darjat seseorang meskipun tidak pernah beribadat sepanjang hidupnya. Hanya Allah SWT jualah yang lebih mengetahui apa yang tidak kita ketahui....subhanallah! Disarankan juga bahawa amalan Istighfar Rejab bukan sahaja diamalkan di bulan Rejab, bahkan sangat baik diamalkan setiap hari.

#####################################################################>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ucaplah جَزَاكَ اللهُ خَيْرًا dengan sempurna

Ucapan جَزَاكَ اللهُ خَيْرًا (jazakAllahu khairan) adalah ucapan yang paling baik kerana ia disebut oleh Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam sebagai suatu ucapan/doa yang cukup dapat membalas kebaikan seseorang. Makna ucapan tersebut juga sangat tinggi iaitu “semoga kamu dibalasi ALLAH dengan kebaikan”.  

جَزَاكَ اللهُ خَيْرًا

“Semoga kamu dibalasi ALLAH dengan kebaikan”
Bagi orang yang beriman, doa seumpama itu yang diucapkan oleh saudaranya kepada dirinya sudah cukup menyentuh dasar qalbunya dengan kebaikan.

Terpulanglah kepada masing-masing mahu ucapkan apa ketika menghargai perbuatan baik orang lain kepada kita.  Asalkan ia ucapan yang baik dan disukai oleh manusia lain mendengarnya, maka lakukanlah.  Kalau mahu ucap جَزَاكَ اللهُ خَيْرًا, maka itulah yang terbaik dan amat disarankan.

sumber di sini

nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

Doa daripada Dato Dr Harun Din Al Hafiz
  
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ddoa Memohon Syafaat Nabi Muhammad SAW
 
" Allahumma ja'alna min ahli sya'fa'ati sayyidina muhammadin sallahu'alaihi wassalam. "

" Ya ALLAH, jadikanlah kami dalam kalangan orang-orang yang mendapat syafaat Nabi Muhammad SAW ketika hari kebangkitan(akhirat). "

~ Syeikh Muhammad Zainul Asri Haji Ramli ~

Semoga kita tergolong dalam kalangan yang mendapat syafaat kekasih mulia Rasulullah SAW.

"Barangsiapa yang menghidupkan sunnahku sesungguhnya dia mencintaku dan
barangsiapa yang mencintaiku, maka dia akan bersama aku di dalam syurga." (Riwayat Tarmizi)

"Maka berusahalah kamu mengikut jejak langkah mereka walaupun kamu tidak jadi seperti mereka. Sesungguhnya mengikut jejak langkah orang yang mulia adalah suatu kemenangan"

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ

 share dr fb Ahmad Salihin

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Photo: Wahai Hati, taatilah ALLAH, 
Wahai makhluk yg diamanahkan Hati, peliharalah kembaramu,
Wahai Pemilik Hati, aku sangat mencintaiMU~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Copy dr fb Utz Zahazan Mohammad

Kalau Takut Tak TerJaga di Akhir Malam, WITIR SEBELUM TIDUR

Dari Jabir bin Abdullah r.a, ia berkata: Rasulullah s.a.w bersabda,

مَنْ خَافَ مِنْكُمْ أَنْ لَا يَسْتَيْقِظَ مِنْ آخِرِ اللَّيْلِ فَلْيُوتِرْ مِنْ أَوَّلِ اللَّيْلِ ثُمَّ لِيَرْقُدْ وَمَنْ طَمِعَ مِنْكُمْ أَنْ يَسْتَيْقِظَ مِنْ آخِرِ اللَّيْلِ فَلْيُوتِرْ مِنْ آخِرِ اللَّيْلِ فَإِنَّ قِرَاءَةَ آخِرِ اللَّيْلِ مَحْضُورَةٌ وَذَلِكَ أَفْضَلُ

“Siapa di antara kamu yang khawatir tidak dapat bangun di akhir malam hendaklah ia witir di awal malam, kemudian boleh lah ia tidur. Dan siapa di antara kamu yang yakin dapat bangun di akhir malam maka hendaknya ia berwitir di akhir malam. Sebab, bacaan al-Quraan di akhir malam dihadiri Malaikat dan itulah yang lebih utama.”
(HR. Muslim, Al-Tirmidzi, Ibnu Majah, dan Ahmad)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ayat Al-Quran untuk benteng diri daripada iblis dan manusia

 http://www.feryco.com/ayat-al-quran-benteng-daripada-iblis-dan-manusia
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
tak pulak diletakkan nama surah dan makna ayat.
copy dr fb - Aku doakan moga dirimu bahagia hingga ke akhir hayatmu :')

 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
 Doa supaya anak-anak rajin solat

رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلَاةِ وَمِن ذُرِّيَّتِي ۚ رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاء

"Rabbij 'al nii muqiimas solaati, wa min zurriyyatii, rabbanaa wataqobbal Du'aa'.....

[14:40] "Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan solat dan demikianlah juga zuriat keturunanku.>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Zikir yang hebat kata Murabbi Syeikh Zainal Asri Hj Romli

سُبْحَانَ اللّهِ وَ بِحَمْدِهِ ، سُبْحَانَ اللّهِ الْعَظِيمِ - SubhanAllahi wa biHamdihi, Subhan-Allahi 'l-`adheem (Glory be to Allah, and Praise, Glory be to Allah, the Supreme)
Prophet Muhammad said: "Two words are light on the tongue, weigh heavily in the balance, they are loved by the Most Merciful One." [Sahih al-Bukhari; #7:67, Sahih Muslim, #4:2071]

sumber http://steps2paradise.blogspot.com/2009/08/beautiful-dhikr.html>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
 Photo: Alhamdulillah, musim cuti begini akan ramai di kalangan kita yang akan melaksanakan perintah Allah dan sunnah Nabi iaitu pulang ke kampung menemui ibubapa tercinta. Tak kurang yang travel ke pelbagai tempat untuk menenangkan fikiran di samping menikmati dan mensyukuri nikmat yang dianugerahi Allah kepada kita. 

Kepada sahabat2 yang diamanahkan untuk memandu, pandulah dengan sabar, tenang dan dapatkan rehat yang mencukupi sebelum mula memandu. Isteri dan anak2 jangan lupa urut2 sikit ayah tu, jangan sampai dia mengantuk. Elakkan juga pemandu seorang yang berjaga, yang lain enak dibuai mimpi. Bukan apa, kesian dia kan.. Bersembang2 lah seadanya..

Pasanglah cd2 bacaan quran, zikir dan ceramah agar lidah kita basah dengan benda2 baik. Takpun pasang radio IKIM, insyaAlah banyak ilmu dan manfaat yang kita perolehi sepanjang perjalanan.

Kalau letih, cari jalan terbaik untuk rehat dengan cukup dan selamat sebelum memandu semula. Berhenti di r&r, minumlah 100plus ke, kopi ke..

Ana doakan yang terbaik kepada kita semua agar selamat bertolak dan selamat sampai. Jangan tinggal solat dan banyakkan berdoa kerana doa ketika musafir mudah dimakbulkan, insyaAllah...
Doa Mudah LupaDoa ketika petir dan kilat

سُبْحَانَ الَّذِيْ يُسَبِّحُ الرَّعْدُ بِحَمْدِهِ وَالْمَلَائِكَةُ مِنْ خِيْفَتِهِ

 (Maha suci Allah yang petir dan para malaikat bertasbih dengan memuji-Nya kerana rasa takut kepada-Nya).


Doa ketika ditimpa  musibah

Maksudnya :
“Sesungguhnya kami milik Allah dan kepadaNya kami akan kembali (pada hari kiamat). Ya Allah! Berilah pahala kepadaku dan gantilah aku dengan lebih baik(dari musibahku).”
=======================================================

Fadhilat Ayat 7 untuk keselamatan elak dr bahaya dan bencana
sama2 kita amalkan.


( قُلْ لَنْ يُصِيبَنَا إِلَّا مَا كَتَبَ اللَّهُ لَنَا هُوَ مَوْلَانَا وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ ) سورة التوبة ( آية:51)
Katakanlah (wahai Muhammad): Tidak sekali-kali akan menimpa kami sesuatu pun melainkan apa yang telah ditetapkan Allah bagi kami. Dialah Pelindung yang menyelamatkan kami dan (dengan kepercayaan itu) maka kepada Allah jualah hendaknya orang-orang yang beriman bertawakal.

بسم الله الرحمن الرحيم
وَإِنْ يَمْسَسْكَ اللَّهُ بِضُرٍّ فَلَا كَاشِفَ لَهُ إِلَّا هُوَ وَإِنْ يُرِدْكَ بِخَيْرٍ فَلَا رَادَّ لِفَضْلِهِ يُصِيبُ بِهِ مَنْ يَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ وَهُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ ) يونس (آية:107)
Dan jika Allah mengenakan engkau dengan sesuatu yang membahayakan, maka tiada sesiapa pun yang akan dapat menghapuskannya melainkan Dia dan jika Dia menghendaki engkau beroleh sesuatu kebaikan, maka tiada sesiapapun yang akan dapat menghalangi limpah kurniaNya. Allah melimpahkan kurniaNya itu kepada sesiapa yang dikendakiNya dari hamba-hambaNya dan Dialah Yang Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.

بسم لله الرحمن الرحيم
( وَمَا مِنْ دَابَّةٍ فِي الْأَرْضِ إِلَّا عَلَى اللَّهِ رِزْقُهَا وَيَعْلَمُ مُسْتَقَرَّهَا وَمُسْتَوْدَعَهَا كُلٌّ فِي كِتَابٍ مُبِينٍ ) هود (آية:6)
Dan tiadalah sesuatupun dari makhluk-makhluk yang bergerak di bumi melainkan Allah jualah yang menanggung rezekinya dan mengetahui tempat kediamannya dan tempat dia disimpan. Semuanya itu tersurat di dalam Kitab (Luh Mahfuz) yang nyata (kepada malaikat-malaikat yang berkenaan).
بسم الله الرحمن الرحيم
( إنِّي تَوَكَّلْتُ عَلَى اللَّهِ رَبِّي وَرَبِّكُمْ مَا مِنْ دَابَّةٍ إِلَّا هُوَ آخِذٌ بِنَاصِيَتِهَا إِنَّ رَبِّي عَلَى صِرَاطٍ مُسْتَقِيمٍ ) هود (آية:56)
Kerana sesungguhnya aku telah berserah diri kepada Allah, Tuhanku dan Tuhan kamu! Tiadalah sesuatupun dari makhluk-makhluk yang bergerak di muka bumi melainkan Allah jualah yang menguasainya. Sesungguhnya Tuhanku tetap di atas jalan yang lurus.
بسم الله الرحمن الرحيم
( وَكَأَيِّنْ مِنْ دَابَّةٍ لَا تَحْمِلُ رِزْقَهَا اللَّهُ يَرْزُقُهَا وَإِيَّاكُمْ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ ) العنكبوت (آية:60)
Dan (ingatlah) berapa banyak binatang yang tidak membawa rezekinya bersama, Allah jualah yang memberi rezeki kepadanya dan kepada kamu dan Dialah jua Yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.
بسم الله الرحمن الرحيم
( مَا يَفْتَحِ اللَّهُ لِلنَّاسِ مِنْ رَحْمَةٍ فَلَا مُمْسِكَ لَهَا وَمَا يُمْسِكْ فَلَا مُرْسِلَ لَهُ مِنْ بَعْدِهِ وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ ) فاطر (آية:2)
Apa jua jenis rahmat yang dibukakan oleh Allah kepada manusia, maka tidak ada sesuatupun yang dapat menahannya dan apa jua yang ditahan oleh Allah maka tidak ada sesuatupun yang dapat melepaskannya sesudah itu dan (ingatlah) Dialah sahaja Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.
بسم الله الرحمن الرحيم
( وَلَئِنْ سَأَلْتَهُمْ مَنْ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ لَيَقُولُنَّ اللَّهُ قُلْ أَفَرَأَيْتُمْ مَا تَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ إِنْ أَرَادَنِيَ اللَّهُ بِضُرٍّ هَلْ هُنَّ كَاشِفَاتُ ضُرِّهِ أَوْ أَرَادَنِي بِرَحْمَةٍ هَلْ هُنَّ مُمْسِكَاتُ رَحْمَتِهِ قُلْ حَسْبِيَ اللَّهُ عَلَيْهِ يَتَوَكَّلُ الْمُتَوَكِّلُونَ
) الزمر (آية:38
Dan demi sesungguhnya! Jika engkau (wahai Muhammad) bertanya kepada mereka (yang musyrik) itu: Siapakah yang mencipta langit dan bumi? Sudah tentu mereka akan menjawab: Allah. Katakanlah (kepada mereka): Kalau demikian, bagaimana fikiran kamu tentang yang kamu sembah yang lain dari Allah itu? Jika Allah hendak menimpakan daku dengan sesuatu bahaya, dapatkah mereka mengelakkan atau menghapuskan bahayaNya itu atau jika Allah hendak memberi rahmat kepadaku, dapatkah mereka menahan rahmatNya itu? Katakanlah lagi: Cukuplah bagiku: Allah (yang menolong dan memeliharaku); kepadaNyalah hendaknya berserah orang-orang yang mahu berserah diri.

==================================================================

 لا إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنّى‏ كُنْتُ مِنَ الظَّالِمينَ

“Tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) selain Engkau. Maha Suci Engkau, 
sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim.”

doa Nabi Yunus (elak dari sihir/santau/putus asa)

doa pagi dan petang

nak lagi doa klik gambar bawah


Himpunan Doa Harian