Sep 24, 2010

Khasiat jus Roselle


Petang ni aku jadi bengong tak tau saipa...pagi tadi hangin satu macam kat seseorang ...pas 1/2 jam ok dah sejuk...
minum 2 gelas jus roselle cap radik selain sejukkan badan , color dia menarik cam sirap juga ..




Khasiat nya

1. Anti Penuan
2. Pencegah penyakit Cardiocvaskular

3. Anti-cancer

4. Demam panas/selesema

5. Resdung (alergi) dan Asma

6. Stress atau Sukar tidur (Insomnia)

Untuk membuat jus roselle

1. Kelopak bunga rosselle 20 kuntum untuk satu jag

2. Didihkan air bersama kelopak rosell sehingga air berubah warna menjadi merah jambu.
3. Masukkan gula secukup rasa

4. Tapiskan untuk mendapatkan jusnya sahaja.


Suka sejuk tambah ais, ada juga orang suka suam

Cubalah ...
Tanpa pengawet dan pewarna


Nak cepat dan senang boleh beli di RFC
(HPA)

13 comments:

tehr said...

pernah minum rosselle ni
sedap
yang penting tiada pewarna

~Nur Zulaiha~ said...

Roselle kering pon sdap,,, mkan cam 2 jer...

iszieylyanziy said...

sedapnya rosselle

amira said...

wah... macam best.. huhu

S..U..D..@..I..S said...

@tehr - minum tanpa was was

@~Nur Zulaiha~ - oh ya boleh cuba nih

@iszieylyanziy - balik kampung nnt pau satu peket

@amira - memang best cublah

@na said...

kalau nak rosel fresh mai la rmh. Pokok kami tgh lebat berbunga... Lg real!!

ibuintan said...

senang buat cuma rebus saja buah rosel tu...minum dingin memang best, sedap dan berkhasiat

n@jwamz said...

i love jus roselle!
time bukak puasa ma mum slalu wat jus tuu:)
good for ur digestion system:)

luqman al-hakim abd halim said...

sedappp sangat. mmg favorit sy...

S..U..D..@..I..S said...

@na - ok tunggu nnt sampai dengan plastik beg..tq

@ibuintan - sedap berkhasiat dan terjamin

@n@jwamz - oh tuka...

*cimOt* said...

mak aq rajen buat..aq pon suker..aq panggil ayo ribena..yummmm

S..U..D..@..I..S said...

@*cimOt* - eh.. mintak sikit yg mak kamo buat tu mesti umph...hehe

ibuintan said...

senang buat cuma rebus saja buah rosel tu...minum dingin memang best, sedap dan berkhasiat