May 21, 2011

Persepsi Kehidupan


Kehidupan kita hanya kita yang tentukan. Jika tidak mencapai apa yang kita impikan mungkin belum cukup usaha setaraf dengan orang2 yang berjaya. Sepatutnya kita bersyukur dengan apa yang ada bukan menilai pada yang kita x mampu untuk mendapatkannya.

Antara petani dan jutawan

Petani merasakan seronoknya kehidupan seorang jutawan itu dengan isteri yang cantik pandai berhias (isteri ku comot) dan hanya seorang anak didalam rumah yang besar dan luas. Segala kesenangan kemewahan dapat dikecapi. Melancong kemana saja yang diingini. Petani merasakan jutawan itu cukup bahagia.

Manakala jutawan pulak melihat gembiranya hidup petani dengan keriuhan anak2 yang ramai dan makan bersama2 tentu berbagai bagai kerenah yang dihadapi dan dikongsi. Makanan mereka hanya isterinya yang masak, biar comot tapi dia gembira. Tidak seperti hidupnya, masing2 buat hal masing2.  Dia juga inginkan anak yg ramai tetapi datin disebelah hanya sanggup memberi seorang anak, kerana pentingkan kecantikan takut shape badan berubah.

dr google


jutawan teringat,
"bila kali terakhir aku makan dirumah isteri masak" datin takut patah

kuku dan jari2 kasar berkedut.

Masing2 tidak bahagia dalam persepsi masing2.


Besyukur dengan apa yang mampu kita capai. Pandanglah sesutu yang mampu memberi kebaikan . Rasakan  benar-benar merdeka dan karenanya kita mempunyai keinginan. Maka persiapkan jiwa kita untuk keinginan impian itu.

 (Untuk aku ingat) jiwa yang kerdil, hati yang kecik tidak mungkin menghasilkan impian yang besar.

Apa pandangan anda...

No comments: