Sep 16, 2011

Akhirnya ISA dan Akta Buang Negeri Dimansuhkan

Berita Utama Malam Tadi

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak malam ini mengumumkan keputusan kerajaan memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan Akta Buang Negeri 1959.
"Sepertimana yang saya janjikan dalam ucapan sulung saya semasa mula-mula mengambil alih jawatan perdana menteri pada 3 April 2009, ISA akan dikaji secara komprehensif.

"Suka saya mengumumkan pada malam yang bersejarah ini, bahawa Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (yakni ISA) akan dimansuhkan terus," katanya dalam ucapan perutusan khasnya sempena Hari Malaysia malam ini dan disiarkan secara langsung menerusi RTM1.
Selain memansuhkan ISA, katanya, kerajaan juga akan memansuhkan Akta Buang Negeri 1959 di samping mengkaji semula beberapa undang-undang lain bagi memastikan ia memenuhi kehendak semasa.

Gubal dua undang-undang baru 

Bagaimanapun, katanya, untuk mencegah perbuatan subversif, keganasan terancang dan perbuatan jenayah bagi memelihara ketenteraman dan keselamatan awam, dua undang-undang baru yang sesuai akan digubal di bawah semangat serta payung Perkara 149 Perlembagaan Persekutuan. 

antara komen2

Sebagai orang Beriman wajib kene buang akta yang zalim
Tiada contoh dari Nabi s.a.w pun tentang sumbat orang tampa di bicara
Ini adalah kemenangan suara Rakyat


Akhirnya....terkubur jga undang2 peninggalan british stelah 54tahun merdeka....

Alhamdulillah...Yang aku hairan mana pergi kumpulan2 yg mempertahankan ISA? Adakah mereka tepuk tangan sekali?

Sumber Malaysiakini

Kita tunggu 2 undang2 baru itu...

Selamat Hari Malaysia

Nuffnang Ads

No comments: