Oct 10, 2011

Khasiat Gajus(Janggus)

Banyak khasiat dari pokok gajus dari kulit, pucuk, buah dan biji rupaanya.

Pucuk gajus(janggus) yang biasa dimakan sebagai ulam cicah sambal belacan dan juga sayur dalam laksa dipercayai dapat mengelakkan penyakit kanser, membantu proses penghadaman serta baik untuk mereka yang ada masaalah tekanan darah tinggi

Kajian saintis menunjukkan setiap 100 gram biji mengandungi 21% protin, 40% minyak ekstrak. Kuantiti minyak yang dihasilkan adalah Asid Oleik (60-75%) dan Asid Lineolik (20-28%).  Kajian juga mendapati jus buah gajus kaya dengan Vitamin C (Asid Askorbik), Vitamin B3 (Riboflavin) dan juga Kalsium. 

Kulit kacang gajus kaya dengan minyak Asid Anakardik (90%) dan juga Kardol (10%) yang bernilai terhadap kesihatan manusia. 

Buah yang direbus airnya boleh diminum sebagai rawatan bengkak kerongkong yang bengkak dan bernanah, cirit birit dan melawaskan buang air kecil.''

Kulit yang dicampur dengan kopi boleh dijadikan rawatan asma atau lelah. Cecair kulit gajus boleh digunakan rawatan ketuat, kutil dan kaki retak.  

Bunga gajus boleh direbus dan dibuat sirap yang mengurangkan atau menyembuhkan batuk. Ada dakwaan yang menyatakan daun tua pokok gajus yang direbus dan diminum airnya dapat merawat cirit birit, sakit perut dan juga anti-diabetes. 

Untuk bacaan  lebih detail, sila layari spt di bloglist ini
http://animhosnan.blogspot.com/ 


copy dr blog atas..tq2
Buah gajus sgt sedap dimakan begitu saja tp untuk lebih sedap buah gajus dan menghilangkan serak dan gatal2 dikerongkong, buah gajus dipotong dan boleh dicicah dengan lada hitam yang ditumbuk . fuyoooo!!!! (masa kecik2 dulu...makanan budak kampung....)


Ada sesapa tak pernah makan buah gajus?. Biji gajus tentu semua orang kenal dan suka.

No comments: