Jan 9, 2014

Kucai

Kucai (Allium tuberosum) merupakan sayuran yang mudah ditanam dan tak perlu menjaga dengan teliti. Sekali tanam saja boleh dituai banyakkk kali dengan cara memotong daunnya lebih kurang 1inci dari tanah. Kucai juga berperanan sebagai pembenteng dari serangga prosak.

buat cucok udang pun sedap



Selain dari vitamin C dan A, karotin, kucai ada kandungan belerang (sulfur)yang baik untuk penyakit darah tinggi sengugut dan sembelit.
Ada kajian yang menunjukkan kucai mampu meningkatkan tahap kesihatan mata dan penglihatan.

 Kajian lain mendapati kucai mempunyai antiseptik yang membunuh kuman dalam perut dan sistem penghadaman usus.
(sumber: Anim Agro Technology)

Kepada yang bermasalah atau meminati sayur ini boleh try buat jus. Ada bran!!!


13 comments:

atuk said...

Assalamualaikum Sudais

Ada ke orang buat air jus

sud@is said...

Wsalam Atuk
Orang buat jus tu sy xpasti tp klau atuk nk try apa salahnya..hehe

MulutPayau said...

Buat jus...heeee rasa mcm tak sanggup nak telan...

LadyBird said...

akak.. kucai ni org buat sayur ke?

Ibu Qistina said...

saya tak lepas lagi tanam kucai,teringin nk ada sepokok pun jadila. hehe.... :)

Lynna Ghani said...

As Salam Sud@is.....saya ada jgk tanam kucai dlm pot ni...tapi awat kucai saya tanam jarang2,...dia tak serumpun lebat mcm ni.....org ckp senang..tapi saya tanam hidup la...tapi tak subur & lebat mcm dlm gambar ni....any petua? ;)

diana said...

suka kalau ditambah dengan taugeh..kawan baik dia la taugeh tu..heheh..

jus???urlp!!!tak moh..:P

missShila Nget said...

sedap..kalo letak dalam cucur..

char kue tiaw pn best..

sud@is said...

Mp
mana tau kot sedap macam apel jus, blum coba blum tau,

IbuQistina
cobalah tanam, ianya senang dijaga, serangga pun takut nak dekat

Wsalam Lynna
sy siram dgn air basuh ikan tu pun seminggu sekali ja. Kucai ni kena sllu potong baru dia galak tumbuh. Coba lg harap menjadi lynna.

Diana
toge dan kucai pasangan yg baik

MissShila
kuey tew kerang abu nawas memang tiptop kat sini

sud@is said...

Ladybird
Buat sayur lemak +soon+telur memang sedap, boleh coba Lady.

LadyBird said...

salam kak, lady ke mari lagi :D

TukangKebun said...

Hiris campur dalam telur dadar atau scramble egg.

teh ramuan said...

pernah makan tapi tak pernah tanam pokok ni