Sep 2, 2014

Belajar meroti - roti sosej

Tiba tiba terasa nak buat roti, google sana sini akhirnya jumpa disini.....
Nak buat bekal untuk sibungsu....buat makan dalam bas..hehe
1st try,, tak cantik, comot jer tapi boleh la makan nak yer....

yang ni dah selamat dibedah .......
Ikut resepi yang digoogle dari blog sini

step pertama, step kedua dan ketiga lupa nak snap...
 Ikut resepi uli doh dan selepas diperap 30minit....
pic ni, copy tuan punya resepi

yang ni pun copy achik punya resepi.... kemas je.....
step ketiga..(nmpak kecomotannya).... mak amatur
siap untuk dibakar...
Dapat 4 ketul untuk 1 adunan, 1 untuk test, 1 untuk ankanda, 2 lagi bagi kawan-kawan..
Selamat makan ya anak-anak...

Kalau sedap bagitau mak, kalau tak sedap diam-diam.....mak cuba lagiii...




11 comments:

Kakzakie said...

Oh... kalau anak kakak ni Su tak cukup seketul. Kakak pun boleh katakan selalu buntu nak buat bekal anak ke sekolah jadi inilah yg paling mudah buat roti sental sosej. Bentuk ikut sukalah... Su ni rajin siap ada hias bagai. Kalau kakak bulat-bulat macam bantal golek aje hihi... dah tu bekalkan sos kalau beli kfc/marrybrown tu kan ada senang (sebenarnya tak rajin)..

@na said...

waaah sud@is dah makin maju...dari gardening to baking...
tentu sedap tu...
puas mkn dari dapur sendiri kan?

Normala Saad said...

kak dari dulu minat roti. Biasa 2 3 x buat tapi tak pernah menjadi pun. Selalu je silap teknit...Tahniah sud@is. Menjadi roti sosej kamu tu...sedap nampak.

mario said...

tp nmpk sedap tu...

ASaDa RyutaRo said...

nampak macam sedap.. boleh try buat ni..

Hanis Azla said...

As-salam sud@is..

wah.. kira tererlah ni bila mampu buat roti sendiri.. saya tumpang bangga.. saya setakat mampu membeli aje lagi he..he.. belum ada kerajinan nak mencuba.. Tahniah ya!

ummi aqilah (LM) said...

Cukup ke seketul? Hihi.. LM kalau buat satu adunan tu 10 roti sosej yg lebih doh tu buat roti manis. Kalau sikit nnt ada yg merajuk tak cukup

sud@is said...

Kakzakie
1st try kak buat sikit dulu tengok cemana jadinya...
sebenarnya teruja nak buat pintal tu...hehe

@na said...
Teroka bidang baru, lagipun yang simple2 ja.....tak la yang susah macam apple crumle..ka..hehe

Normala Saad
sama juga saya pun minat roti , sebelum ni singgah kedai ja, ntah macamna hari tu terasa nak try uli doh roti sendiri...

mario
Sedap tu bergantung pada bahan taburan atas tu,, kalu mewah bahannya insyaallah sedap...

ASaDa RyutaRo
Boleh try, senang dan simple...dan berbaloi-baloi...

Hanis Azla

W/salam
Tq Hanis, resepi yang mudah ja saya berani la cuba...

Ummi aqilah (LM)
Hee.. cukup dulu tak berani buat byk malumlah 1st try....lepas ni boleh la cuba yang lain plak..hehe


Ibu Qistina said...

waa sud@is, hebatnya....kagum saya. saya ni pun masih beginner bab2 meroti ni. :D

TukangKebun said...

Wow untungnya anakanda

Ummu Madihah said...

Salam Sid@is,

Roti yang boh hotdog tu Mak Aji ada belajar buat semasa kelas meroti tempoh hari. Anak2 kat rumah ni cukup suka yang tu!