Dec 16, 2014

Lempeng pisang cheese

Pernah makan lempeng pisang cheese? ...belum nampak lagi ada gerai yang jual makanan ni....gerai goreng pisang cheese agak banyak ddah....

pada yang belum pernah try, cubalah mana tau kot kena dengan selera  ke....resepi mudah sahaja, adunan seperti buat cokodok cuma di bakarin...tak guna minyak.

Semestinya daun pisang, kalau tidak lempeng tidak sempurna.. lagipun harum baunya bila dibakar, sedap dimakan panas tambah pula hari hujan beserta kopi o atau teh o.... 


Cheese pula sumber kalsium, protein, lemak, vitamin dan mineral. Bagi mereka yang berdiet, kurangkan cheese, sebabkan berkhasiat, pakar pemakanan kata boleh ambil tetapi dalam kuantiti yang agak patut saja.



gerenti tak melekat sbb ada daun pisang dan `pan ajaib'..hahaha..bentuk pula mengikut acuan daun pisang..


yang garing lebih sedap....kan

agak comot sikit...anak-anak yang kerjakan
yang satu tabur kelapa bergaram ditengahnya, satu lagi parutan cheese
ada pula yang oder kelapa dan cheese.... kena charge lebih sket...




 

9 comments:

lia ummiirfan said...

menarik idea ni.. kecik-kecik duku mak selalu buat.. boleh try nanti.. :))

lia ummiirfan said...

jom join GA dari UmmiIrfan :))

Kakzakie said...

Oh... idea baik ni Su. Kakak tak pernah lagi jumpa lempeng cheese. Bolehlah ikut nampak sedap tu:)

kakyon said...

resepi menarik ni sue..senang di buat sedap dimakan..

ummi aqilah (LM) said...

Nmpk sgt sedap su!!

Normala Saad said...

Wah dah advanced ni...mesti sedap punya..kat tempat kak belum jumpa lagi lempeng pisang cheese ni...

Mohd Selim Zainal said...

Assalammualaikum... sudais,

sedap nyer lempeng cheese nie... yum2..

mselim3

TukangKebun said...

Bagus idea ni tak perabihkan pisang-pisang yang masih banyak lagi.

Kakcik Nur said...

Makanan kegemaran kakcik ni... :)