Mar 18, 2015

Semarak berbunga tapi tidak berbuah....


Kali kedua tanam kelisa/kacang botor, ..gagal berbuah..
selalu nampak semut yang memakan putik bunga....
dah sembur macam-macam dah....






12 comments:

Muji Anto said...
This comment has been removed by a blog administrator.
paridah said...

baru lagi tu kot lama2 lekatlh buahnya tu..

Honey said...

Salam Sudais,

Sat lagi dia berbuah sampai tak habis makan you! Kena sedekah pada jiran tetangga hehe.

I pun masih belum berjaya tanam pokok ni.. Ambil benih di rumah my Mom tapi tumbuh nya tidak. Rumah my Mom tu pokok nya satu saja tapi nampak macam banyak. Sampai patah lah kayu yang menahan pokok tu haha.

LiNa_Pg said...

Belum ada rezeki lagi tu...tengah rancak berbunga..at least terapi mata tengok bunga dulu hehe

@na said...

ni mesti kes terlebih baja atau terlebih siram ni sud@is...

Julie M said...

Assalamualaikum Kak Sud@is,
Beberapa bulan lepas Julie ada gak tanam kacang botor ni & dah pun berbuah..tetapi pokok penuh dgn aphid hitam yg menyerang buah2 kacang, last2 terpaksa Julie potong pokok kacang tu, sebabnye aphid hitam dah mula menyerang pokok2 lain..hmmm takde rezeki...anyway mudah2an pokok kacang kak Sud@is berbuah dengan lebat :)

teh ramuan said...

aku juga dah cuba tanam pokok ni
baru semai benih
tapi tak tumbuh apa pun lagi

Bunda a.k.a KN said...

Belum ada rezeki lagi tu...tunggu sikit hari lagi...jangan putus asa yea sud@is....

Tihara said...

oh dia kalah dengan semut
insha Allah nanti mesti lekat :)

ummi aqilah (LM) said...

Salam

Semua mkn smpi habis ke bunga tu? Kdg2 kalau hujan kerap pun bunga gugur terus tak jd buah kan? Sabarlah, mungkin belum rezeki nak dpt merasa buah nya lagi

Normala Saad said...

last tanam last year...5 biji saja dapat buahnya. Pokok subur ya Rabbi...menghijau dgn daun besar2 mcm nak ambil buah sayur... ( Endah ckp di Indonesia tempatnya, daun & pucuk muda dibuat sayur lemak @ sayur bening....) Kak belumpun pernah cuba. Rasanya mcm sedap kann...

aizamia3 said...

takpe.. lambat-laun pasti mengeluarkan hasil.. masa tu nanti boleh share dengan jiran2.. ;)