Apr 27, 2015

Daun pandan lembutkan daging...


Masakan lauk daging keras? tentu makan tak puas, lagi plak membazir jika diluah daging yang dikunyah tak hancur tuu..

Kot la malas nak keluar dan cuci pressure cooker.....hehe

Cuba petua nii.
Semasa merebus atau memasak daging masukkan dua tiga helai daun pandan....(lebih pun boleh)....

Saya dah cuba, daging elok lembut....


Selain dapat melembutkan daging, daun pandan boleh juga dibuat bunga rampai untuk wangi bilik tidur dan dicampur dengan bunga kesidang atau bunga melur.....

Daun pandan juga dapat menghalau serangga seperti lipas dan semutt.....

Ada lagi khasiat daun pandan tengok di sini


Matikan kuman dalam darah

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Manfaat tumbuh-tumbuhan Menghimpunkan maklumat berkaitan khasiat atau manfaat tumbuh-tumbuhan di sekeliling kita samada dari pengalaman sendiri diambil dari berbagai sumber. Sunday, 21 September 2014 KHASIAT DAUN PANDAN KREDIT : SUMBER Khasiat Daun Pandan 1. Menurunkan darah tinggi Rebus beberapa helai daun pandan dengan sukatan 2 gelas air. Didihkan sehingga airnya tinggal kira-kira setengah gelas sahaja. Minum airnya. 2. Matikan kuman dalam darah Amalan minum air rebusan daun pandan secara kerap dikatakan juga dapat membantu mematikan kuman dalam darah agar tubuh lebih sihat. 3. Melembutkan Daging Daun pandan yang dicampur dalam masakan membantu melembutkan daging. Masukkan daun pandan semasa memasak untuk mengelakkan makanan atau minuman daripada lekas basi. 4. Melicinkan kulit Perah dan dapatkan air daun pandan lebih kurang 5 titik. Amalkan minum air perahan tersebut bersama dengan pisang. 5. Mengecutkan rahim Akarnya direbus dan diminum oleh wanita yang baru melahirkan anak. Amalkan secara berterusan selama 40 hari Posted by cucubulat at 04:35 Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to FacebookShare to Pinterest Labels: KHASIAT DAUN PANDAN No comments: Post a Comment Newer Post Older Post Home Subscribe to: Post Comments (Atom) kategori amalan dalam pantang bersalin (1) kegunaan /khasiat herba (2) KHASIAT BUNGA TELANG (1) KHASIAT DAUN PANDAN (1) makanan bayi (1) makanan dalam pantang (2) masalah sakit puan (1) minuman dalam pantang (1) minuman sihat (2) SCRUB DARI KULIT LIMAU (1) Tips (2) Blog Archive ▼ 2014 (3) ▼ September (3) SCRUB DARI KULIT LIMAU KHASIAT DAUN PANDAN KHASIAT BUNGA TELANG ► 2013 (9) About Me My Photo cucubulat saya cucu kepada arwah datuk saya yang bernama Bulat..saya mencipta blog ini untuk merakamkan perkara yang dianggap penting bagi saya untuk dijadikan kenangan atau rujukan pada masa akan datang.Hobi saya berbagai-bagai..menjahit,seni kraf tangan (walau pun saya tidak kreatif) dan yang paling utama adalah berkebun. View my complete profile pelawat widgeo.net My Blog List Watermark template. Powered by Blogger.

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Manfaat tumbuh-tumbuhan Menghimpunkan maklumat berkaitan khasiat atau manfaat tumbuh-tumbuhan di sekeliling kita samada dari pengalaman sendiri diambil dari berbagai sumber. Sunday, 21 September 2014 KHASIAT DAUN PANDAN KREDIT : SUMBER Khasiat Daun Pandan 1. Menurunkan darah tinggi Rebus beberapa helai daun pandan dengan sukatan 2 gelas air. Didihkan sehingga airnya tinggal kira-kira setengah gelas sahaja. Minum airnya. 2. Matikan kuman dalam darah Amalan minum air rebusan daun pandan secara kerap dikatakan juga dapat membantu mematikan kuman dalam darah agar tubuh lebih sihat. 3. Melembutkan Daging Daun pandan yang dicampur dalam masakan membantu melembutkan daging. Masukkan daun pandan semasa memasak untuk mengelakkan makanan atau minuman daripada lekas basi. 4. Melicinkan kulit Perah dan dapatkan air daun pandan lebih kurang 5 titik. Amalkan minum air perahan tersebut bersama dengan pisang. 5. Mengecutkan rahim Akarnya direbus dan diminum oleh wanita yang baru melahirkan anak. Amalkan secara berterusan selama 40 hari Posted by cucubulat at 04:35 Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to FacebookShare to Pinterest Labels: KHASIAT DAUN PANDAN No comments: Post a Comment Newer Post Older Post Home Subscribe to: Post Comments (Atom) kategori amalan dalam pantang bersalin (1) kegunaan /khasiat herba (2) KHASIAT BUNGA TELANG (1) KHASIAT DAUN PANDAN (1) makanan bayi (1) makanan dalam pantang (2) masalah sakit puan (1) minuman dalam pantang (1) minuman sihat (2) SCRUB DARI KULIT LIMAU (1) Tips (2) Blog Archive ▼ 2014 (3) ▼ September (3) SCRUB DARI KULIT LIMAU KHASIAT DAUN PANDAN KHASIAT BUNGA TELANG ► 2013 (9) About Me My Photo cucubulat saya cucu kepada arwah datuk saya yang bernama Bulat..saya mencipta blog ini untuk merakamkan perkara yang dianggap penting bagi saya untuk dijadikan kenangan atau rujukan pada masa akan datang.Hobi saya berbagai-bagai..menjahit,seni kraf tangan (walau pun saya tidak kreatif) dan yang paling utama adalah berkebun. View my complete profile pelawat widgeo.net My Blog List Watermark template. Powered by Blogger.

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Khasiat Daun Pandan 1. Menurunkan darah tinggi Rebus beberapa helai daun pandan dengan sukatan 2 gelas air. Didihkan sehingga airnya tinggal kira-kira setengah gelas sahaja. Minum airnya. 2. Matikan kuman dalam darah Amalan minum air rebusan daun pandan secara kerap dikatakan juga dapat membantu mematikan kuman dalam darah agar tubuh lebih sihat. 3. Melembutkan Daging Daun pandan yang dicampur dalam masakan membantu melembutkan daging. Masukkan daun pandan semasa memasak untuk mengelakkan makanan atau minuman daripada lekas basi. 4. Melicinkan kulit Perah dan dapatkan air daun pandan lebih kurang 5 titik. Amalkan minum air perahan tersebut bersama dengan pisang. 5. Mengecutkan rahim

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Khasiat Daun Pandan 1. Menurunkan darah tinggi Rebus beberapa helai daun pandan dengan sukatan 2 gelas air. Didihkan sehingga airnya tinggal kira-kira setengah gelas sahaja. Minum airnya. 2. Matikan kuman dalam darah Amalan minum air rebusan daun pandan secara kerap dikatakan juga dapat membantu mematikan kuman dalam darah agar tubuh lebih sihat. 3. Melembutkan Daging Daun pandan yang dicampur dalam masakan membantu melembutkan daging. Masukkan daun pandan semasa memasak untuk mengelakkan makanan atau minuman daripada lekas basi. 4. Melicinkan kulit Perah dan dapatkan air daun pandan lebih kurang 5 titik. Amalkan minum air perahan tersebut bersama dengan pisang. 5. Mengecutkan rahim

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Khasiat Daun Pandan 1. Menurunkan darah tinggi Rebus beberapa helai daun pandan dengan sukatan 2 gelas air. Didihkan sehingga airnya tinggal kira-kira setengah gelas sahaja. Minum airnya. 2. Matikan kuman dalam darah Amalan minum air rebusan daun pandan secara kerap dikatakan juga dapat membantu mematikan kuman dalam darah agar tubuh lebih sihat. 3. Melembutkan Daging Daun pandan yang dicampur dalam masakan membantu melembutkan daging. Masukkan daun pandan semasa memasak untuk mengelakkan makanan atau minuman daripada lekas basi. 4. Melicinkan kulit Perah dan dapatkan air daun pandan lebih kurang 5 titik. Amalkan minum air perahan tersebut bersama dengan pisang. 5. Mengecutkan rahim

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Menurunkan darah tinggi Rebus beberapa helai daun pandan dengan sukatan 2 gelas air. Didihkan sehingga airnya tinggal kira-kira setengah gelas sahaja. Minum airnya. 2. Matikan kuman dalam darah Amalan minum air rebusan daun pandan secara kerap dikatakan juga dapat membantu mematikan kuman dalam darah agar tubuh lebih sihat. 3. Melembutkan Daging Daun pandan yang dicampur dalam masakan membantu melembutkan daging. Masukkan daun pandan semasa memasak untuk mengelakkan makanan atau minuman daripada lekas basi. 4. Melicinkan kulit Perah dan dapatkan air daun pandan lebih kurang 5 titik. Amalkan minum air perahan tersebut bersama dengan pisang. 5. Mengecutkan rahim

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Menurunkan darah tinggi Rebus beberapa helai daun pandan dengan sukatan 2 gelas air. Didihkan sehingga airnya tinggal kira-kira setengah gelas sahaja. Minum airnya. 2. Matikan kuman dalam darah Amalan minum air rebusan daun pandan secara kerap dikatakan juga dapat membantu mematikan kuman dalam darah agar tubuh lebih sihat. 3. Melembutkan Daging Daun pandan yang dicampur dalam masakan membantu melembutkan daging. Masukkan daun pandan semasa memasak untuk mengelakkan makanan atau minuman daripada lekas basi. 4. Melicinkan kulit Perah dan dapatkan air daun pandan lebih kurang 5 titik. Amalkan minum air perahan tersebut bersama dengan pisang. 5. Mengecutkan rahim

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ

9 comments:

kucen master said...

biasanya saya guna daun nangka je

http://kucenmaster.blogspot.com/

insan marhaen said...

saya bubuh daun pandang setiap kali masak nasi.

sayangnya sekarang daun pandan saya tu mati semuanya semasa musim panas tahun lepas.

LadyBird said...

Dulu2 selalu ltk daun pandan bwh katil.. dalm almari.. sb nk halau lipas..

Fida Z Ein said...

Saya pula...mak saudara selalu guna daun nangka...petik aja di pokok....kekadang letak sudu nak bagi lembut...

sudipVSsenduk said...

kalau daging, sVs memang sumbat dlm pressure cooker je... jimat gas & masa

Fida Z Ein said...

Saya kalau semua tak ada...sudu pun jadi juga...

ctpayong said...

assalaamualaikum
sebab tu orang masak rendang masok daun pandan. selain dari aroma yang sedap, ia juga mampu melembutkan daging.
good info for DO @ dapor officer macam kakCT ni...

semoga kita tetap tabah hadapi 2016, insyaa-Allaah.

Bunda_nora said...

Bunda suka letakkan beberapa helai daun pandan yang diikat getah dalam kereta, letak dalam bonet atau bawah2 seat...harum satu kereta, tak payah nak letak pewangi kereta lagi dah...

Cempakamelati said...

Bagus petua ni. Sebelum ni selalu dengar petua masukkan sudu besi semasa merebus daging. Saya tak pernah buat sebab saya selalu rebus daging guna periuk besi.

Nak cuba petua ni masa nak rebus daging akan datang. Moga berkesan. Terima kasih atas petua yang sangat berguna ni.