Aug 13, 2010

Untung Rugi ke-Pasar Ramadhan

Untung -
  • Tak payah kelam kabut memasak- pilih saja lauk, tunjuk mana suka - kakcik makcik bungkus
ada orang x pernah makan gulai siput ni.....huuu..sedap terangkat
  • Boleh rehatkan badan sekejap golek-golek depan tv atau buat apa2 keja pekdah - kumpul tenaga nak p terawikh
  • Tak payah penin2 piki resepi
pilih-pilih yang mana suka......tup-tup bungkus rm 18.00
  • semua lauk pauk kuih muih ada depan mata- kalu teringin pilih saja (nasib la kadang2 hampeh pun ada)...sure x pi dah gerai kakak tu..kutuk lagi ada....

favorate ni....hulala

Yang rugi
  • semua teringin ikut nafsu...beli itu ini....ada juga yang terbuang
  • bersesak dengan orang ramai...macam-macam ada...terutama time puncak
  • susah cari parking...tambahan kalu hari hujan (tak payah la pi kalu hari nak hujan)

24 comments:

amira said...

masak sendiri lagi senang..terjaga kebersihannya..

ASaDa RyutaRo said...

act masak sendiri lagi best..

tp nak makan kuih muih tu, best yg orang buat sbb sendiri buat tak jadi. hahaha..

tp tak bestnya klu bersesak2 time g bazaar. uhh.. pegi awal kang org kata tak puasa pulak. hihi =P

S..U..D..@..I..S said...

@amira - betul tu mira....tapi kalau teringin yang susah-susah nak masak tu... apa salahnya. selamat berbuka masak pa rini..

@ASaDa RyutaRo - kalau family tu..elok la masak... berbaloi-baloi..selamat berbuka..

Mawar_berduri said...

tak rela nak pegi baazar kalau ramai cenggitu...boleh kna angin kus-kus tau ...hihihi

Femillea Boutique said...

i prefer masak sndri..nk g bazar sesak2 cam tu x larat la..hehe

nabilah abd rahman said...

selagi tak terdesak,memang susah nak jejakkan kaki dekat bazar...better masak sendiri je...

Oong-ong said...

wahahahah...kali ke 3 aku bace entry pasal makanan...menyanyi perut aku..haha

S..U..D..@..I..S said...

@Mawar_berduri - naik hangin satu badan....

@Femillea Boutique - betoi2 lagipun kalau masak terjamin kebersihannya dan memenuhi selera...

@nabilah abd rahman - bagus nabilah ni.. rajin masak rupanya..

NARDtheNERD said...

haha.
yong taufu mmg harga bagi terkezzut.
=))

sayorita said...

mmm...betul tuu...
i pun prefer masak jer....
bg i.. org malas jer g bazar rmadhan nih...huhu

usop said...

bulan puasa ni memang tak boleh ikutkan nafsu, kalau ikut nafsu semua nak mkn, tapi bila mkn, semua tak habis... jadi makan lah secara besederhana yer tak

니나 Nina Awis said...

suke sgt g pasar ramadhan!!! mcm2 ade, mcm2 org!!!

S..U..D..@..I..S said...

@NARDtheNERD - pakcik tukang jual tu senyum lebar.. "budak ni lapar sangat kot".....

@sayorita - mungkin orang tu balik keja x sempat masak kot...maklum lah bulan posa jalan selalu jem

@usop - betul tu usop..apa pun biarlah bersederhana kan..jangan bazir

@니나 Nina Awis - cari lauk masakan emak ke?.....

LiFe KaMi said...

da lama tak pekena nasi kerabu ni.. sedap tu... beli kena bepada klu tak poket cpat kering membazir jer..hehe

S..U..D..@..I..S said...

@LiFe KaMi - kalau ke PARAM sume menda teringin..ikut nafsu lesu...

Amyna said...

semalam berbuka dengan nasi kerabu.. myna beli jerk. sepanjang ramadhan nie belum masak lagik. sendiri juga d sini. masak pun x berbaloi. ari ni maybe masak coz nak berbuka secara berjamaah.. ngee~~

amira zakiah said...

tergoda tengok makanan...!nampak macam sedap jew...godaan bulan puasa

.::tAk AdE pErAsaaN::. said...

xpenah try gulai siput tu.

S..U..D..@..I..S said...

@Oong-ong - bulan puasa jadi pesta makanan...

@Amyna - bestkan nasi kerabu, masak makan berjamaah memang seronok, teringat masa dulu..

@amira zakiah - kalau ke param xtau nak pilih.. sume teringin

S..U..D..@..I..S said...

@.::tAk AdE pErAsaaN::.- aa..nak tau sedapnya cuba lah cari kat param...semestinya nak lagi..

.::tAk AdE pErAsaaN::. said...

xpenah try gulai siput tu.

S..U..D..@..I..S said...

@LiFe KaMi - kalau ke PARAM sume menda teringin..ikut nafsu lesu...

sayorita said...

mmm...betul tuu...
i pun prefer masak jer....
bg i.. org malas jer g bazar rmadhan nih...huhu

Mawar_berduri said...

tak rela nak pegi baazar kalau ramai cenggitu...boleh kna angin kus-kus tau ...hihihi