Oct 17, 2010

Patik bukan keturunan raja.......

Ulam merupakan makanan penambah selera dan biasanya dimakan mentah atau dicelur . Selalunya ulam dicicah dengan sambal budu, cencaluk, dan sambal belacan,(kalu guna belacan madu dibuat sambal memang sodap)
  

Ulam raja
nama saintifiknya cosmos caudatus

khasiatnya mencuci darah dari bahan toksid dan juga dapat menguatkan tulang. Buat kerabu pun sedapp

 
Ulam pegaga

nama saintifiknya Centella asiatica

khasiatnya menyegarkan badan,merawat pitam, 
mengurangkan berat badan dan juga awet muda.
Pegaga boleh juga dibuat jus dan katanya boleh 
menghilangkan selsema.
cuba Jus pegaga keluaran HPA memang sedap dan berkhasiat.
  

Petai
nama saintifiknya Parkia spp
Khasiatnya boleh mengubati penyakit darah tinggi dan kencing manis. Biasanya petai dimakan begitu sahaja sebagai ulam ataupun dibuat sambal.


Ada orang x berapa gemar makan petai disebabkan 
baunya yang kurang menyenangkan.


Ini petua menghilangkan bau mulut selepas 
makan petai
Kunyah 3-4 tangkai bunga cegkih @
kunyah 1 sudu kecil beras

Selamat mencoba makan ulam2 tempatan

  


6 comments:

Insan Marhaen said...

waa.. bagus juga dapat petua lepas makan petai ni.

IM selalu mengelak makan sambal tumis petai walaupun hati meronta-ronta...

LadyBird said...

huhuhu.. lady x makan sayur..
sob sob sob..
ladymakan sayur yg x pahit jerk..

echah mashuri said...

haha...tajuk tu ingtkan nk cite bnda lain..hik9
mmg u;am bgus utk ksahatn!

S..U..D..@..I..S said...

@Insan Marhaen - skarang boleh makan dengan senang hati...cubalah

@LadyBird - yang pahit itu ubat ya lady..

@echah mashuri - bikin gempaq sikit echah....

Gayahspears said...

sudis.. siyes aku mmg kaki ulam.. sampai kwn2 aku ckp aku ni kambing.. mmbekkkk :) huhu.. auchh sedapnyer petai tu.. terliur lak..

S..U..D..@..I..S said...

@Gayahspears - bagus tu gayah, awet muda dan sihat macam kambing mana ada selsema, batuk darah tinggi, sakit jantung...kalu mati pu sbb kena sembelih buat aqiqah...betul x gayah