Nov 27, 2010

Undangan Walimatulurus

Dah 2 hari x da buat n3,,,kering idea, dok melawat blog kawan2 ja baca dan baca n gelak2 sendiri. Aku suka blog sembang ni ada cerita lawak kalau baca n3 ni sampai kuaq air mata ..memang lawak, sapa x pernah lawat silalah.....
Ops xda kena mengena ngan tajuk...

Musim cuti sekolah selalu dikaitkan dengan majlis berkhatan dan undangan perkahwinan. Kadang2 1 hari ada 2-3 undangan .. mana satu nak p. Seeloknya p kesemua jika berkesempatan, kalu tidak buat yang termampu, kata ustaz.

Petang tadi hanya mampu p satu saja kat Bayan Lepas itu pun sebab hubungan saudara.

Yang aku nak cerita otw ke Bayan Lepas selepas Sg Petani (agak2 lebih kurang) ada satu kejadian treler yang pecah tayarnya dan serpihan tayar melambung-lambung bertaburan dijalan didepan keta kami. Op ada lagi satu keta depan keta kami.
Akibat dari tayar lori yang pecah tu, 4 biji keta termasuk kami(no 2) mengalami sedikit kerosakan kerana x dapat mengelak dari serpihan tayar yang berterabur. ( rugi2... x ingat nak snap gambar).

Subhanallah, masyaalah..hanya mengucap saja.
Sempat berhenti kat tepi jalan, syukur keta kami terselamat dari kerosakan.
Keta no 1 (honda city) pecah lampu sebelah kiri
Keta no 3 , proton, terpelanting plate no dan patah bumper
Keta no4 (takcam jenama apa)juga rosak plate no. 

Wpun rosak kecil2an saja, tapi melihat kejadian didepan mata memang menakutkan..

Aku nak share satu doa yang diberi oleh kawan aku(Cik Cah) tk kawan. Baca sebelum memulakan sesuatu perjalanan. 
  • Baca doa naik kereta spt bisa
  • Ayat Qursi penawar untuk menghilangkan mengantuk semasa memandu.Baca potongan ayat Qursi iaitu "La tahkhuzuhu sinatuw wala naum" (Dia -ALLAH tidak mengntuk dan tidak tidur)
  • Baca ayt Qursi 3x sebelum memasukkan gear pertama.
  • Baca doa "Bismillahillazi la yadhurru ma'asmihi syaiun fil ardhi wala fissama wahuwassamiulalim 3x
Insyaallah...

bukan nak riak dan bangga, aku terselamat,
(bukan2 mintak simpang sifat tu)
bukan juga orang lain x baca doa, bukan2....
tapi itulah kebesaran dan hikmah ayat alQuran.


Selamat juga makan kenduri...dan selamt pengntin baru pada nurul dan pasangan semuga kekal keakhir hayat.




24 comments:

NuSaNa NoSa 91 said...

thanx 4 sharing sud@ias.. ^_^

Insan Marhaen said...

IM 2-3 hari ni jenuh pusing dalam taman sebab hampir semua main road ada khemah ..

S..U..D..@..I..S said...

@NuSaNa NoSa 91 - tq singgah ...sama2

S..U..D..@..I..S said...

@Insan Marhaen - mungkin sebulan ni, kita nampak byk khemah..

Khairy said...

mak eh...bahagia gile kalau tayar meletup depan mata. Yang tau..jsut baca doa naik kereta je. xtau lak ada ayat kursi sekali ye,..

@na said...

Syukur la sifu selamat...tq bg doa tu..Moga kita sentiasa berada dlm perlindungan Allah.

Asma Haha said...

alhamdulillah..sama2lah kita mengingati antara satu sama lain..

Belalang Hijau said...

laa...bro orang kedah ke?
tinggal mane?
belalang pun pernah kene kes lori pecah tayar betul2 sebelah belalang.terkejut giler sebab bunyi mcm tembakan...kuat sgt2...

seb bek x de sakit jantung...

padin said...

yelah, sekarang musim cuti sekolah, banyakler orang kawen, berkahatan keh3

echah mashuri said...

ish2...nasib bek xde pape kan...2la..malang xberbau..

apik pehe said...

bahaya2..aper2 pon..selamat sbb xder paper yg terjadi..eh eh..dalam gambar tu nape ader logo SW?

S..U..D..@..I..S said...

@Khairy - pa yg "bahagia gile kalau tayar meletup depan mata".
x faham

S..U..D..@..I..S said...

@na - sifu? sipu2 adalah, atau put ciput..hehe. Ya syukur nasib baik terselamat.

S..U..D..@..I..S said...

@Asma Haha - ya betul la ingat mengingati

S..U..D..@..I..S said...

@Belalang Hijau - yup! utara mari

S..U..D..@..I..S said...

@padin - byk jemputan save money bulann ni....

S..U..D..@..I..S said...

@echah mashuri - tu la echah kecut perot juga.....masa tu

S..U..D..@..I..S said...

@apik pehe - ntah ciplak dalam tnet ja.....

tehr said...

syukur juga tiada kemalangan jiwa
syukur pula dapat makan kenduri

admin blog ni bila nak buat kenduri?

S..U..D..@..I..S said...

@tehr - apa kata bulan kita hadiri jemputan dulu..

next time kalau ada rezeki lebih...nuff bagi ka...

Hanis Azla said...

Kalau naik keta mmg buat giliran anak2 baca doa. Untuk ayat kursi tu baru dpt tahu di sini. Thanks for sharing. Boleh diamalkan ni.

Hanis Azla said...

Kalau naik keta mmg buat giliran anak2 baca doa. Untuk ayat kursi tu baru dpt tahu di sini. Thanks for sharing. Boleh diamalkan ni.

S..U..D..@..I..S said...

@Hanis Azla - sama2 selamat beramal, saya dapt pun dr kawan2 juga..

S..U..D..@..I..S said...

@Belalang Hijau - yup! utara mari