Nov 25, 2010

Lawak dan Khasiat Sengkuang Cina


Nak cerita khasiat dulu.....

Sengkuang cina sejenis ubi, rasanya lebih kurang macam ubi sengkuang yang biasa kita makan dalam rojak buah. Rasanya manis dan menyejukkan. Water chestnut (dalam bhs Inggeris) dan nama saintifiknya eleocharis dulcis.(rujuk internet)

Mengikut perubatan tradisional buah ini boleh menjadi  penawar untuk penyakit:
  • bronkitis yang kronik 
  • tekanan darah tinggi
  • demam panas
  • batuk dan 
  • selsema

Kandungannya:
  • kaya dengan karbohidrat
  • lemak
  • protein
  • vitamin C
  • kalsium
  • fosforus serta 
  • zat besi

Ada cerita lawak disebalik sengkuang cina.....


Suatu hari selepas lunch time semasa out station...


Kami bercerita tentang kahsiat buah2an...


Ali (nama tipu2) : 'sapa pernah makan buah
sengkuang cina?

Mat (nama tipu2) : 'pernah, awat plak' (ali ni memang suka buat lawak)

Ani (nama tipu2) : 'buah sengkuang cina tu yang berwarna putih kan?. bertanya dengan penuh rasa ingin kepastian...


Ali : 'ya sah dia ni memang putih, dan dia memang cina'


Ani : tersenyum... kehairanan.........

semua yang ada ketawakan ani.......sian ani...

Kebetulan dlm group tu ada seorang bangsa Cina namanya Chen Shen Kuang (nama sebenar). Kalau cina mestilah kulitnya putih....hahaha


Sorry Kuang kalau terbaca n3 ni...
kenangan indah semasa dalm satu unit. Unit ni memang ceria lawak dan harmoni...kini semua dah berubah..









35 comments:

aima in luv said...

sedap makan sengkuang dgn kuah rojak...pastu ketak kacang serbuk bnyk2
yummmy

biskut said...

makan pasembor mesti ada sengkuang...

mesti chen seng kuang dah tukar nama pegi chen Ji hai...hehe

padin said...

hahahahahaa...(gelak besar)

diana said...

nak beli la..
satu umah dok batuk2 ni..

~Nur Zulaiha~ said...

owh... nama tipu2 pon ada ek...

haha... ada gk cina glap,, mak tow ayah dia india... hehe

Khairy said...

tak tahu lak banyak khasiat buat sengkuang ni....nape diorang tak jadi kan pil sebgi ubat eh...

ibuintan said...

elok untuk legakan batuk dan mengurangkan demam... parut dan minum airnya

dnoBiz said...

tetiba aku teringat rojak buah..

S..U..D..@..I..S said...

@aima in luv - kuah rojak 'mak bee' femos kat sini

S..U..D..@..I..S said...

@biskut - chen shen kuang dah tukar nama salleh sbb dia pandai baca tulisan jawi, ni cerita benar x tipu

S..U..D..@..I..S said...

@padin - ha...besaq mana tuh....biar setara aja

S..U..D..@..I..S said...

@diana - elok tu diana, cuba cara tradisional kurang bahan kimia

S..U..D..@..I..S said...

@~Nur Zulaiha~ - sbb cina pun dah pandai minum kopi, makan kari

S..U..D..@..I..S said...

@Khairy - rasanya dia orang tengah bincang nak buat projek tu....hehe

S..U..D..@..I..S said...

@ibuintan - dah cuba memang berkhasiat

S..U..D..@..I..S said...

@dnoBiz - mungkin mengidam tuh...

apik pehe said...

ubi?aihhh..lame doh x g cari ubi kayu kt belakang umah..hehe

geekz36 said...

hurm, kalau air tin sengkuang cina camne ? still ada khasit ke ?

S..U..D..@..I..S said...

@apik pehe - ha.. ubu kayu cicah nyok muda sedap juga kena dengan air kopi..layannn

S..U..D..@..I..S said...

@geekz36 - rasanya makanan dalam sudah diawet..baik lagi yang ori

Abu Luqman said...

salam..saya biasa makan juga sengkuang ni

HaNTwO said...

lame xmkan sengkuang..teringat masa masa sekolah dulu slalu beli pas balik skolah..

S..U..D..@..I..S said...

@Abu Luqman - sedap ka x, kalau untuk kesihatan eloklah makan...

S..U..D..@..I..S said...

@HaNTwO - sengkuang potong taruh kuah rojak dan tabur kacang... nostalgia

geekz36 said...

yup, biasanya yang awet dah kurang or totally hilang khasiat

tehr said...

agak2 rasanya aku faham apa cerita ni
hahaha

padin said...

haha memang ko paham pun tehr, tu dah gelak tu wakakaa

S..U..D..@..I..S said...

@tehr - semua faham cikgu!!

S..U..D..@..I..S said...

@@padin - bagus gelak salah satu senaman muka dan refresh minda..betul x padin..

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

kenangan indah memang x dpt dilupakan kan? hargailah sebuah persahabatan sementara sahabat kita masih ada.

n3 terbaru!!
http://mamaadam09.blogspot.com/2010/11/belom-melakukan-seks-tapi-dah.html

Asma Haha said...

kecik2 dulu suka beli sengkuang yang dorg potong bukat besar2 tu..
pastu taruk sambal dan kacang kat atas sengkuang..
fuh..terangkat...

S..U..D..@..I..S said...

@..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. - kenangan datang dan pergi, kalau yang indah2 senyum sendiri....

S..U..D..@..I..S said...

@Asma Haha - sama juga itu kenangan masa zaman sekolah...

S..U..D..@..I..S said...

@Asma Haha - sama juga itu kenangan masa zaman sekolah...

geekz36 said...

yup, biasanya yang awet dah kurang or totally hilang khasiat