Dec 19, 2010

Kuasa Sebuah Senyuman

Senyumlah dengan ikhlas kerana,
Senyuman mampu menjadi penawar kepada kesedihan dan kedukaan. Senyuman semasa musibah adalah tanda ketabahan.

senyum..senyum
Memulakan hari dengan senyuman bukan sahaja berupaya menceriakan hidup kita tetapi memberi banyak kebaikan kepada kesihatan.

Mengikut kesihatan senyum dan ketawa merupakan satu senaman yang merangsang seluruh tubuh dan sistem saraf otak dan juga hormon-hormon.

Dikatakan apabila kita tersenyum, kita hanya menggunakan 17 otot muka berbanding 43 ketika mengerutkan dahi. Individu yang ketawa 100 kali dalam tempoh 24 jam mendapat manfaat kardiovaskular sama seperti bersenam 10 minit.

Siapakah yang lebih banyak senyum dan ketawa? Kanak2 atau dewasa..

 
Dalam ajaran Islam sendiri mengatakan senyum itu satu sedekah. Senyum mampu menjadi penawar pada penyakit rohani yang kronik. Senyum tidak perlu modal, hanya sekelumit rasa .Apa pandangan anda?3 comments:

biskut said...

aku tengah SENYUM sambil membaca entry nih. :)

bahkan dengan selalu senyum,sedap hati owank yang memandang,mesra owank yang berbicara malah boleh buat owank awet muda.

jangan senyum sowank2 k. :)

khairunnisa ♥ said...

tengah senyum senyum ^__^

sebab malam tadi dah puas menangis T__T

thanks sud@is, cuma nak cakap..kadang kadang tak suka orang yang tak senyum langsung kat kte..tak susah nak senyum kan :( tapi saya rasa tak membazir saya sedekahkan senyuman kat orang orang yang tak senyum tu :)

have a nice day. senyum senyum selalu.

echah mashuri said...

senyum itu sedekah.senyum itu indah.maka..tersenyumlah.:)