Jan 15, 2011

Mata Lebah Dan Mata Lalat

Baru-baru ni dalam perjalanan ke ofis seperti biasa pagi2 turn on IKIM.fm dengar ceramah motivasi pagi bersama ustaz. Hari itu tajuknya seperti diatas tapi tak ingat nama ustaz..credit juga untuk ustaz.

Antara yang masih aku ingat,

Fitrah lebah - uniknya ciptaan Allah
Hidup berkumpulan, sangat rajin dan gigih berusaha mencari rezeki, menghisap madu dari bunga ke bunga dan mengumpulkannya, maka jadilah 'madu lebah' yang sangat berharga. Hari ini malah telah lama madu lebah diburu manusia untuk tujuan komersial selain perubatan.  

Khasiat madu lebah telah disebutkan dalam Al-Quran, surat An Nahl ayat 68-69 di mana Allah berfirman:
Dan Tuhanmu mewahyukan kepada lebah; “…kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu)”. Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat PENAWAR yang menyembuhkan manusia. Sesungguhnya pada yang demikian terdapat tanda-tanda bagi orang yang memikirkan” (sumber:mrhouseofhoney.blogspot.com)

Lalat pula - terdapat ditempat yang kotor dan busuk. Kekotoran dan kebusukan itu dibawa merata, yang pasti dihinggap dan ditinggalkan keatas makanan kita. Pada yang kurang peka tentang penjagaan makanan, ambil senang tidak menutup makanan atau terlupa tutup kesannya -  keracunan makanan, makanan tercemar seterusnya membawa kepada penyakit berjangkit.

Saranan ustaz supaya kita merenung dan mengikut pedoman lebah sentiasa mencari kebaikan dan memanafaatkan kepada orang lain.

ihsan google
Jangan jadi seperti lalat suka kepada keburukan, kebusukan dan kehinaan dan yang paling hina penyebaran yang membawa kepada kerosakkan dan kebinasaan.


No comments: