Mar 19, 2011

Jiran o Jiran

Keharmonian hidup berjiran merupakan tuntutan syariat Islam
Bolehkah kita hidup tanpa jiran?, tentulah dikatakan kera sumbang kalu x pandai nak berjiran.

Jiran adalah orang pertama yang akan memberi bantuan jika kita dalam kesusahan  sebelum ahli keluarga dan sanak saudara yang jauh datang. Contohnya jika berlaku kebakaran, kecurian, kebanjiran  (betul ka ayat nih)jiran adalah orang yang terawal akan memberi bantuan.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Barang siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah dia berbuat baik kepada jiran tetangganya." (Riwayat Al-Bukhari).


Menegur jiran, menjaga kebajikan jiran, mengmbil tahu susah senang jiran adlah tanggunjawab bersama. Selalu dikatakan 'jangan menjaga tepi kain orang'. Rasanya hari ini kita perlu saling menjaga tepi kain jiran asalkan jangan sampai menyakitkan hati jiran. Tidaklah sampai membuka periok jiran..ini sudah lebih...


Tapi kadang2 susah juga kalau berjiran dengan orang moody x tentu pasal. Kadang2 boleh ditegur kadang2 tidak menegur...Kadang berselisih angkat tangan, kadang2 aku sengeh bukan main dia buat x nmpak... anggap saja mungkin dia rabun jauh ....

Janganlah kita hanya sedar kepentingan hidup berjiran setelah kita berdepan dengan ujian yang memerlukan kita menagih bantuan mereka.

Apa pendapat anda jika ada jiran macam ni....

 

No comments: