Sep 29, 2010

Ini soal duit!!

Duit? Pandangan berbeza antara lelaki dan wanita

Kata lelaki - Wanita pemboros suka membazir duit. Lihat saja di shopping komplek tambahan musim perayaan xkira Hari Raya ke, Chinese New Year ka, Jualan mega atau apa2 tema pun wanita mesti menyesakkan diri dan rambang mata.....

Kata Wanita - Masa nilah nak beli keperluan keluarga terutama anak2 harga runtuh! kadang2 untuk suami sekali, x lupa juga untuk mak ayah dan mertua. Orang lelaki relax je diaorang ni shopping time bila agaknya


Ada lelaki sanggup membujang sampai..... Tak sanggup bertemu jodoh dengan wanita meterialistik


ada juga yang suka simpan duit, beli kereta , beli rumah dahulu sebelum mencari teman hidup


ada juga yang berkata dairpada menghabiskan duit untuk teman wanita lebih baik simpan untuk hari tua


dan ada juga yang sanggup berhabisan demi wanita


Kata wanita - Tak sanggup bersuamikan lelaki kedekut


Layan lagu ni

Duit

Artist: M Nasir

Ada yang panggil ringgit
Ada yang panggil dollar
Ada yang panggil baht
Ada yang panggil rupiah
Semua ini duit
Bikin orang belit

Duit! Duit!
Di mana kau duit
Duit! Duit!
Hutangku membukit

Ada yang benci duit
Ada yang cinta duit
(bikin perut buncit)
Skandal sana sini
Punca juga duit
Cari duit halal
Agar jangan kesal

Duit!
Duit beli duit
Duit!
Buat beli cinta

Ramai orang yang berkata
Duit punca banyak dosa
Jangan sampai makan rasuah
Nanti bangsa jadi musnah

Zaman ini zaman duit
Tak ada duit diri tercepit
Tapi jangan jadi hamba duit
Nanti musnah diri sendiri

13 comments:

tehr said...

ramai yang salah fikir hal duit ni
bagi aku la
bila kita berikan duit / belanja duit dengan ikhlas, tuhan akan berikan lagi banyak kepada kita
jangan kedekut
dan jangan pula membazir

@na said...

Susah kan ckp pasal duit ni, duit blh bawa bahagia juga sengsara! Depends hw we handle it!!!

Hanis Azla said...

money is not everything.. but everything needs money kan..

S..U..D..@..I..S said...

@tehr - betul tu tehr belanja berhemah dan ikhlas, jgn kedekut

@@na - ala cakap je lah kan susah mana pun

@Hanis Azla - ya betul3

Ezao' Edogawa said...

kalau aku....
hmm. nak simpan utk hri tua je. hahaha bukan kedekut, tpi frust bila jumpa wanita yg material cm tu. hehe

~Nur Zulaiha~ said...

haha,,, time raya la kna shopping sudis, ada sale, lain masa, mana nak ada.. rugi la klu beli time tak der sale

nak simpan duit smpai tua??? hahaha,,, as a muslim, i don't think that is a way kann
tak sempat tua mati, dah mati, nak simpan dlm kubur ker,,

mmg tak snggup kawin dgn lelaki kedekut, lagi tak snggup klu lelaki boros...
sbnarnya ia bgaimana kita uruskan khidupan kan...
man is the head kan, klu kata tidak, tak kan bini nk jgk kan..

*apa yg sy merepek nie?? pening~~

S..U..D..@..I..S said...

@Ezao' Edogawa - belanja ikut keperluan asal tidak membebankan apa salahnya dismping menabung untuk masa hadapan

@~Nur Zulaiha~ - betul tu Zulaiha, belanja berhemah dan bersederhana itulah yang dituntut

gnesop.com said...

hakikat sekarang, semua perkara perlukan duit.. jika dulu di kampung duit tak perlu bergantung sgt kerana semua perkara boleh dilakukan tanpa duit.. contoh nak makan, beras dan ada tanam padi, ikan boleh mancing, sayur, kelapas semua dah ditanam.. ayam, lembu? memang dah ternak..

sekarang? nak buang air pun kena ada duit.. huhuhu..

tp apa yng penting, kita jgn jadi hamba duit :)

K2r~90 said...

yup kite perlukn duet!! tapi x sume pndai gune nye dgn bek

S..U..D..@..I..S said...

@gnesop.com - apa pun kita yg kontrol duit bukan duit kontrol kita..setuju dengan sop..

@K2r~90 - biarlah kita termasuk orang yang pandai berbelanja..insyallah bahagia

Gayahspears said...

kena ade duet jugak untuk kehidupan~ tapi biarlah bersederhana dari setiap sudut~ tak perlu mebazir~ hik3 best gak lagu duet2 di mana kau due~lalalalala

S..U..D..@..I..S said...

@Gayahspears - bila x da duit nyanyi la lagu duit...hehe

~Nur Zulaiha~ said...

haha,,, time raya la kna shopping sudis, ada sale, lain masa, mana nak ada.. rugi la klu beli time tak der sale

nak simpan duit smpai tua??? hahaha,,, as a muslim, i don't think that is a way kann
tak sempat tua mati, dah mati, nak simpan dlm kubur ker,,

mmg tak snggup kawin dgn lelaki kedekut, lagi tak snggup klu lelaki boros...
sbnarnya ia bgaimana kita uruskan khidupan kan...
man is the head kan, klu kata tidak, tak kan bini nk jgk kan..

*apa yg sy merepek nie?? pening~~