Oct 25, 2010

Ayat Lazim Yang di gunakan

Salam,

Aku bukan seorang guru (tiba2 je nak bagitau, apahal aku ni)jauh sekali pakar bahasa...aku sedar bahasa aku kadang2 caca marba, tuggang langgang. Aku bukan kakaitangan DBP (Dewan Bahasa dan Pustaka) bukan,,bukan..bukan

Aku bukan semua yang di atas

Aku?
Aku adalah aku yang suka merapu

Aku cuma konpius tentang penggunaan bahasa, kata ganda ayat pelengkap atau perumpamaan yang digunakan...

kawan2 boleh tolong aku kot...

Pernah x kawan2 naik lif yang ada suara penyambut tetamu macam ni..
"Naik keatas pintu sedang dibuka, turun kebawah pintu sedang ditutup"
...mula2 dulu lucu juga....agak2 perlu ka set camni.....

Memanglah naik atas dan turun semestinya kebawah..hehe

lagi satu

hujan turun lebat sekali.....
tidak ada hujan naik kaan...

satu lagi..perhatikan

"Makcik tolong bubuh banyak sikit nasi tu, terimakasih (ayat baikkkk punya)
Mcik tersangat lah faham akan maksudnya pelanggan
Yang mana satu cik adik nak banyak ke sikit...

Cuba tengok yang ni...

Matahari naik dan matahari jatuh
Kenapa matahari naik dan tak turun tiba2 terjatuh.......

Yang ni pulak....
Aku tak sanggup tak tau lah pula kalau ada orang yang sanggup..

"Masuk kandang kambing mengembek dan masuk kandang kerbau menguak"

Masuk aja lah kekandang kambing, tengok masyarakat kambing serta kehidupan mereka...
kenapa pulak nak mengambingkan diri ...betul x
hehe...x sanggup aku...
begitu juga kerbau, rasanya kerbau pun reject kalau ada manusia nak join sekali....
terciptanya n3 bengong ni kala aku sangat boring,,boring,,,
janganlah ada sapa2 yang terasa atau tuduh aku mempermainkan bahasa...

tidak sama sekali.....
Perumpamaan yang tercipta sangat mendalam maknanya dan halus tegurannya bagi sesiapa yang mau mengmbil pengajaran, seperti perumpamaan diatas, supaya kita pandai2lah membawa diri dimana saja kita berada.

Cukup dulu.....
kalu x da orang marah, aku sambung lagi, kalau x cukup sampai disini...



23 comments:

EYA NADIA said...

bahasa jiwa bangsa. ala jangan risaulah. eya punya bahasa pun tunggang langgang gak k.

AngahSayang2314 said...

heheh tak pe kadang2 angah pun sama jer hehehe

Gayahspears said...

lahabau ko aku nih kau da mampus >>> ni adalah bahasa mesra bagi org melaka.. cikgu STPM Gayah yg cakap..huhuhu

S..U..D..@..I..S said...

@EYA NADIA - saja suka haha..x da keja kot..

@AngahSayang2314 - tulis syok2 saja..kadang2 mengong juga

@Gayahspears - mula2 dulu terkedu juga ngan house org melaka...dah lama ok la pulak....

eita said...

kadang2 tu kalau terlalu formal sangat bahasa tu kita rasa kurang mesra jadi....
bahasa macam ni pun ok...
eita suka baca...sambung lagi lah..

kobEj0rdan~ said...

tambah bleh??

A : tolong beli maggi utk aku bleh??
B: ley jer, maggi ape??cintan?indomee?ke mee ruski??

nmpak mane silap??hehe maggi tu da jename kot, bley lagi tanye cintan ker hape he. eh??ape aku mengarut ni??:P

S..U..D..@..I..S said...

@eita - ya ka suka hehe...ayat mengarut tuh...

@kobEj0rdan~ - itulah ayat2 yang kadang lucu pun ada....

Tomato Gurl's Life said...

rasanya semua ni berlaku salah dewan bahasa dan pustaka gak..selalu ubah format bahasa melayu dari dulu smpi skang..cam mn la nak pandai..hak3 ;p

S..U..D..@..I..S said...

@Tomato Gurl's Life - rasanya cik tom tersalah faham nih.....apapun tq cik tom kerna sudi tinggalkan jejak.

padin said...

keh keh keh sambung la lagi, best je baca, di antara realiti yang kite tak sedar.. ekekee

Insan Marhaen said...

tiba-tiba IM teringat dialog ini;

eni, ambil kain..hujan... jemuran dah turun...

gnesop.com said...

huhu.. mmg biasa guna dlm kehidupan saharian..
tp jika org guna bahasa standard, mungki pelik juga..

rossoneri said...

itulah indahnya bahasa..

KM7 said...

itulah bahasa,
makin banyak yg dipelajari
makin banyak yg tidak diketahui...
justeru, belajar dan terus belajar.

S..U..D..@..I..S said...

@padin - eh byk lagi padin dalam kepala aku nih....

@Insan Marhaen - sinonim ngan filem ni...berkali2 pun x jemu

@gnesop.com - betul tu sop, kalau pakai standard jadi kekok pulak..

@rossoneri - indah bahasa dan mendalam maknanya

@KM7 - yang merah itu saga
yang kurik itu kendi
yang indah itu bahasa
yang baik itu budi

suka pantun ni....

blog-tips-kurus said...

suka n3 ni.. kerja skrg mmg menuntut ketelitian dalam ejaan + tatabahasa...

S..U..D..@..I..S said...

@blog-tips-kurus - kadang2 kita selesa dengan apa yang sedia ada..

S..U..D..@..I..S said...

@blog-tips-kurus - kadang2 kita selesa dengan apa yang sedia ada..

KM7 said...

itulah bahasa,
makin banyak yg dipelajari
makin banyak yg tidak diketahui...
justeru, belajar dan terus belajar.

Tomato Gurl's Life said...

rasanya semua ni berlaku salah dewan bahasa dan pustaka gak..selalu ubah format bahasa melayu dari dulu smpi skang..cam mn la nak pandai..hak3 ;p

Gayahspears said...

lahabau ko aku nih kau da mampus >>> ni adalah bahasa mesra bagi org melaka.. cikgu STPM Gayah yg cakap..huhuhu

AngahSayang2314 said...

heheh tak pe kadang2 angah pun sama jer hehehe

EYA NADIA said...

bahasa jiwa bangsa. ala jangan risaulah. eya punya bahasa pun tunggang langgang gak k.