Nov 3, 2010

Kenapa Restoren Mamak

Kenapa rakyat Malaysia suka makan direstoren mamak? tidak kira Malayu, Cina atau India berbanding kedai kaum mereka sendiri... termasuk aku..haha

Kadang-kadang perkara pelik dan jijik sering kita dengar tapi pengunjungnya tetap ramai dan x serik. Pakai tangkalkah atau pelaris apa?

Kenapa???
Cuba perhatikan Restoren Mamak

Pekerja mesti kaum mereka 
Ada uniform dan bersongkok
 
Servis pelanggan macam hotel 
Sekejap je duduk trus dtg ambik order, lap meja berbagai dan peramah.

Banyak jenis makanan dan minuman
nasi, mee, char koey teow (fvrt),roti canai mertabak, westernfood dan macam2 lagi


Waktu perniagaan panjang sehingga 24jam
Kalau lapar waktu larut malam jgn bimbang mamak sedia melayan

Tempat duduk
meja kerusinya melimpah sampai kejalan atau parking


Screen tv besarrr....
Ini satu lagi tarikan dikedai mamak yang buat remaja belia malahan yang berusia juga suka melepak, lagi gamat waktu perlawanan bolasepak


Geliga sungguh otak mamak yang datang mengumpul harta kekayaan dibumi Malaysia. 
Kita?... jadi pelanggan setia.


Kita boleh 'boikot' restoren mamak andai ada bangsa sendiri yang sanggup berniaga dan melayan pelanggan segigih mamak....




Apa pandangan anda....






23 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

saya suker kedai mamak sbb saya suker mee goreng mamak.saya suker gak sbb tempat parking mudah.dan byk lauk..

faryzh said...

mamak memang terbaik.tapi tu dulu untuk diri aku.sekarang dah boikot.jm baca kesah aku di kedai mamak lak.

http://kugilablog.blogspot.com/2010/11/bulu-ketiak-di-kedai-mamak.html

padin said...

emm aku lepak mamak time ujung minggu, sambil tengok bola... tapi tu aktiviti 2 -3 tahun lepas la, skrg? mamak bukan lagi pilihanku ekekee

Tomato Gurl's Life said...

cik tom kureng restoran mamak...sbb rs cam pengotor..hahaha..

S..U..D..@..I..S said...

@Lydia Miza(Aidyl Azim) - suka teh tarik mamak buihh nya tinggi

@faryzh - nak boikot juga selepas ni sbb macam2 cerita dah dengar

HaNTwO said...

baik masak sendiri lagi bagus...

S..U..D..@..I..S said...

@padin - apa pulak pilihan padin sekarang ni....kopitiam? kfc, mcd atu masak sendiri

@Tomato Gurl's Life - ciktom blum cuba belum tahu.....

belalang hijau said...

betul gak ape yg bro ckp tue.servis d kedai mamak agak memuaskan jika d banding dengan kedai mkn lain.

dan semestinya tarikan paling utama utk pengunjung terus setia mengunjungi kedai mereka adalah screen tv yg gedabak tuh...

bab masakan,ada jugak kedai mamak yg masak x sedap mana pun.namun sebab suasana kedainya yang menarik membuatkan pelanggan lupa akan soal sedap kebersihan pasal makanan tuh.

tehr said...

aku tak suka makan kat kedai mamak
tak tahu kenapa
aku sentiasa cari kedai orang melayu biasa

padin said...

keh ke ape lak bro, belalang? sudais nih bro ke sis wakakaa...

emm, sekarang da layan restoran yang eksklusif.. wahh gempak gitu ekekee

S..U..D..@..I..S said...

@HaNTwO - terjamin kebersihan dan semestinya sedap tuh..

@belalang hijau - betul tu belalang, suasan kedai yang macam memanggil-manggil, servis memang A1

S..U..D..@..I..S said...

@tehr - aku suka kedai mamak sbb servis cepat tapi makan masakan melayu macam char kuey teaw, masakan thai....

@padin - sekali sekala ok la, kalu selalu botak padin... akulah....hehe

ozzy said...

salam...

Restoran mamak biasanya layanannya cepat ambil order..
Bukan melayu x bagus tapi bila kedai maju sikit dah mula lain mcm skit..
Satu lagi perangai kita mmg kuat berdengki sesama kita...ini pun salah satu faktor juga

S..U..D..@..I..S said...

@ozzy - layanan slow, kadang ada gak yang sombong, tu pun makanan belum tentu sdap...apa pun sokong gak melayu

azhar said...

masakn diorang sedap....mcm nasi kandar diorang punya rempah2 dgn tukang msak sekali diimport khas dr India...sy orang penang tau ler..

S..U..D..@..I..S said...

@azhar - teringat nasi kandar zubaidah kat Butterworth...fuhhh

gnesop.com said...

sama cam sop juga.. suka mamak sbb di atas..
org kita patut contohi mereka..
pasti boleh berjaya..

padin said...

aku da memang botak da ekekee
takdelah selalu, kadang2 terasa nak makan best, gi lah hehee

Insan Marhaen said...

kedai mamak ada nasi berlauk, roti canai dan teh tarik 24 jam...

S..U..D..@..I..S said...

@gnesop.com - betul tu sop, kalau ada orang kita segigih mamak ....tentu gulung tikar mamak2 kat msia ni

@padin - ops sori padi x beniat begitu,,,tapi tok aku kata, orang yang botak biasnya otak geliga,, credit to padin tq2 dtg la sllu..hehe

@Insan Marhaen - tu sbb orang suka melepak sampai kepagi betul x IM...

akubiomed said...

Tapi kena ingat bila mamak amik order dia akan introduce menu harga paling mahal contoh nasik goreng ayam, roti nan tandoori chicken, nasi berayani kalau tak pandai tepis. Paham-paham jer la

S..U..D..@..I..S said...

@akubiomed - tidak jujur dan putar belit,.. masih ramai orang berkunjung

S..U..D..@..I..S said...

@gnesop.com - betul tu sop, kalau ada orang kita segigih mamak ....tentu gulung tikar mamak2 kat msia ni

@padin - ops sori padi x beniat begitu,,,tapi tok aku kata, orang yang botak biasnya otak geliga,, credit to padin tq2 dtg la sllu..hehe

@Insan Marhaen - tu sbb orang suka melepak sampai kepagi betul x IM...