Mar 17, 2011

Tsunami Melanda Blog

14 Mac 2011
Blog aku bukan ada cerita, berita yang menarik atau tutorial yang boleh dikongsi dengan kawan2. Blog aku adalah tempat aku suka2 dan mencurah segala2. 

Blog...
Kenapa aku suka blog?

Tak sangka ada titik hitam dan sejarah kat blog ni, sekelip mata kejang, beku keras dan hampir punah macam tsunami melanda Jepun. Ada malware dan hackers. Aku panik bila aku buka blog pagi tu, apa yang aku nmpak hanya kotak merah dgn warning "reported attack page"..hah menatang apa plak ni.. terkejut beruk ...

2 minggu sebelum tu kawan2 iaitu ghost writer,dinar n padin ada bagitau tentang blog aku ada serangan malware dan tak heranlah kawan2 yg sllu singgah pun takut nak masuk sini. Aku faham. Tq ghost writer,dinar n padin atas keprihatinan kalian.

Disebabkan kebizian yang melanda 2,3 bulan ni jadi aku pun lalai. Atas nasihat GW aku ke Webmaster Tools dan godek semua step yang diarahkan, tapi nak mampus punya pening cari funtion diagnostics dan malware sampai sudah x jumpa. Aku pun bukan arif pasai IT.

Masalah blog ni buat aku x boleh fokus banyak perkara sehingga aku diberitahu oleh sorang kawan yang salah sorang xpegawai kat sini dulu memang pakar IT (xboss aku juga). Aku terus contact..... dan terharu dgn inisiatif dan usaha selamatkan blog ni. N3 sebelum ni adalah hasil report yang direportkannya. Aku berhutang dengannya sekarang. N3 ni juga satu penghargaan untuk beliau.

La ni aku tengah survey mana2 restoran yang menyediakan beriani kambing yang umphhh sebagai 'pengeras' (upah)....x banyak dia minta hanya 2 pinggan saja..bukan setakat 2 pinggan malah sekoq kambing pun aku sanggup....haha...

bukan harga yang boleh dibayar atas pengorbanan....

Aku bersyukur tapi rasa dah x da mood nak blogging. Tapi aku akan melawat kawan2 bila aku rindu blog blogger blogging.



Masih fobia nih......

 

8 comments:

ghost writer said...

yang penting usaha tuh ada Sudais..

tapi buat masa nih masih ada lagi.redah jer dulu.harap cepat-cepat diperbaiki.

S..U..D..@..I..S said...

tq ghost ko sorang ja yg berani redah...
kau kan ghost..hehe

azharr said...

smlm pon dpt warning tu jugak msuk tgk semua widget dah hilang...dpt tau dr blog Nur.

S..U..D..@..I..S said...

@azharr - hari ni merdeka setelah 4 hari sengsara
berhati-hati dengan malware
jauhi antivirus dari indon
dan jgn add link dari indon

echah mashuri said...

alaaa.anggap itu dugaan kecik utk seorang blogger bro.;p
nasib baik dah elok dah.:)

S..U..D..@..I..S said...

@echah mashuri- boleh dikatakan besar tu echah...syukur dh selamat
tq singgah

S..U..D..@..I..S said...

@azharr - hari ni merdeka setelah 4 hari sengsara
berhati-hati dengan malware
jauhi antivirus dari indon
dan jgn add link dari indon

azharr said...

smlm pon dpt warning tu jugak msuk tgk semua widget dah hilang...dpt tau dr blog Nur.