Feb 26, 2013

Labu Air - Sayur Kegemaran Rasulullah


Labu air kurang famous jika dibandingkan dengan labu kuning. Dari segi bentuk dan warna tentu labu kuning nampak jauh lebih menarik dan berharga. Labu air ialah sayur kampung yang setaraf dengan jantung pisang, pucuk ubi petai,dan sayur2 seangkatannya. Boleh cari sayur ni di pasar malam atau pasar tani yang banyak menjual sayur2 dari kampung. Belum nmpak lagi dijual di super market.

Pada yang belum tahu, aku pun baru tahu (dari buku Syamail Muhammadiyah) sayur ini merupakan sayur kegemaran Rasulullah. Apa -apa kesukaran dan kegemaran Rasullah pasti ada hikmah yang besar dan hebat. Antaranya baik untuk perut dan kecerdasan minda.

Sayur ni sedap kalau dimasak tumis air atau pun masak lemak
Nak kena belajar makan sayur yang berkhasiat mengikut sunnah.

Antara khasiat lain yang di google (sumber disini

  1. Mampu mendinginkan suhu tubuh yang panas. 
  2. Membantu menyembuhkan penderita demam yang sangat tinggi. 
  3. Mengatasi penyakit flu. 
  4. Mengobati sariawan 
  5. Menyembuhkan penyakit typus. 
  6. Mengobati penyakit asma. 
  7. Bagi perokok, labu air juga mampu membersihkan paru- paru akibat pengaruh nikotin.
zulbahrihussin.blogspot.com

fadzlihazie.blogspot.com

8 comments:

insan marhaen said...

Kalau dulu, labu air ni makan orang kampung yang susah macam keluarga IM...

@na said...

ni nak kena cari seeds labu air... tanam sendiri lg puas

S..U..D..@..I..S said...

insan marhaen
orang kampung sihat, kuat dan kental sbb makanannya berkualiti..

@na
stuju kalau ada lebih boleh tapau kat kawan2...

SM79 said...

sedap sis buat sayoq ayaq ni kan... selalu dok masak menu ni...

tehr said...

menag sedap sangat labu ni masak air
aku memang suka

sudais-sudais.blogspot.com said...
This comment has been removed by a blog administrator.
S..U..D..@..I..S said...

SM79
macam sedap ble try lepas ni

S..U..D..@..I..S said...

tehr
kalau cikgu suka anak murid pun tentu suka..