Nov 26, 2013

Nostalgia kangkung dan bendi di Puncak Jerai

Kangkung dan bendi adalah sayuran yang senang tumbuh dan mudah dijaga. Biasanya ditanam melalui biji benih.

Nak upload pokok bendi pun masih kecik lai,,camtu gak kangkung masih remaja...nanti kemudian kot jika ada rezeki.

Disini nak cerita nostalgia makan nasi berulamkan kangkung, bendi rebus dan ikan bakar bersama kawan2 semasa kerja luar satu masa dulu. Tiap orang bawa sekurang kurang sejenis lauk. Banyak lagi lauk nih, saja nak highlight ulaman tu..

kangkung dan bendi rebus yang berkhasiat

gambar beberapa tahun yang lalu




Jika ada lagi sesi pertemuan berkelah ala ala bawa bekal sudah tentu kangkung dan bendi di petik dari kebun, bukan lagi di ladang Giant..betul tak @na


9 comments:

Hanis Azla said...

As-salam..

bestnya makan nasi bersayurkan kangkung dan bendi..

@na said...

ueik...mcm kenai la kangkung & bendi rebus tu....sapa la yg terror "masak" tu....hahaha...mmg nostalgia habis....

Pedasdanmanis said...

Salam sud@is & @na. Kerja setempat ker? Nostalgia potluck kami panggil.. masing2 bawak satu menu kongsi sesame.. sronok...

TukangKebun said...

Simple masak yang segar hasilnya mesti tambah banyak kali. Syok ada geng dekat sehati sejiwa ni.

sud@is said...

Haniz Azla
makan ramai2 apa pun sedap kan :)

@na
jom p lagi bole bwa anika ulam dan sayoq fresh dr kebun dn minuman pun xyah bli


Pedasdanmanis
ya nostalgia potluck¡, mengimbau kenangan

Tukang kebun
yg simple segar berkhasiat.... cewahhh

insan marhaen said...

IM pun dah mula selalu memilih makan ulam sebegini bila makan tengahari. Colek dengan sambal... pergghhh..

teh ramuan said...

memang seronok makan nasi berulam
boleh terbalik periuk dibuatnya

LadyBird said...

kangkung goreng sedap.. :D

Padin said...

yup, masa abes belajar dulu sempat mengusahakanbendi di belakang rumah, senang jaga, :D