Apr 21, 2014

Cari apa Si kunyit?

Apa yang dicari si belalang kunyit nii..menyedut gel Aloe Vera/lidah buaya untuk makanan dan kesihatan?, 

Berlindung disebalik kesejukan pelepah lidah buaya?..

Serangga perosak?

Kerap juga nampak dia landing kat sini..tapi pokok tak nmpak cacat apa pun akibat dari hinggapannya disitu..



10 comments:

Normala Saad said...

Kat rumah kak ni punyalah banyak. Siap depa beranak pinak, bermukim atas pokok2 dari kecil sampai boleh terbang. Kiranya kak boleh snap dari dia kecik sampailah ke besar.

TukangKebun said...

Lama tak nampak yang belalang kunyit. Yang halus-halus hijau tu banyak bila berjalan atas rumput melompat-lompat.
Sedap gaknya beristirehat atas pokok aloe vera.

nadia rashid said...

Buat ms ni spesis ni tak sampai lg ke laman sy...kalu thn sblum ni biasa dah ada

❤Kamsiah❤ said...

sekadar menumpang teduh...biasa tgk kat pokok cempaka di laman akak

Lydia Miza said...

Kalau x rosak xpelah .. Mungkin sedap sejuk hinggap dibatang aloe vera tu agaknya

@na said...

bukan main hensem bergaya lg sikunyit tu...tp sud@is gigi dia tu mcm razor blade tau...teringat red n ruffles basil saya yg dimesinnya hingga tinggai tulang je...

insan marhaen said...

Bebaru ni, masa ziarah mertua di Taman Buah Pala, ada beliau menghimbau cerita silamnya memakan belalang kunyit ini.

Sedap katanya.... hik!


Khadijah Mohd Zainuddin said...

sama puklak post kita ye.... salam kenal..

Hanis Azla said...

As-salam sud@is..

si kunyit menumpang kasih pada si aloe vera kut he..he..

Kakzakie said...

Susah nak jumpa belalang kunyit sekarang ni. Dulu zaman kakak kanak-kanak main semak bagai banyak tau...

ps: Aloe veranya suburlah Su..