Apr 24, 2014

Keratan ros jepun dari kawan pejabat..

Kampung mak ayah dulu banyak ditanam pokok ni ..biasalah bila dah banyak boleh dikatakan setiap rumah ada saja pokok bunga ni.. jadi nilai `keterujaan' semakin menurun pada orang-orang  disitulah...

Bila tengok rata-rata N3 kawan-kawan blogger cerita dan upload gambar-gambar menarik bunga ros jepun dengan beranika warna semangat nak tanam pun datang tiba2...
Harap semangat tidak jadi hangat-hangat......

Projek minggu ni... nak tanam dalam pasu atau ditepi pagar?...




ni pokok apa tah , berduri...
kembang dalam besen

http://jualansm.blogspot.com/2013/10/keratan-batang-ros-jepun.html
Harap-harap jadi macam dalam gambar tokeh jualan semua menjadi hendaknya...



10 comments:

Petak Bunga said...

yg atas tu kita panggil pokok kembg pukul 10.

pukul 10 br dia kmbang..

ooo ros jepun..ingat dpt bunga ros dari jepn tadi.

@na said...

makin meriah laman sud@is ni nnti...RJ kuning susah dpt la....pasni nk ngendeng...hhehehe

Mak Long a.k.a Kunang-kunang said...

Cantiknya ros jepun striking pink dengan putih tu.

Kak ani ada 2 pasu, dua2 warna purple dan pink bercampur.

Ibu Qistina said...

happy garden sud@is, saya pun tgk ketagih menanam rose jepang ni...senang jaga dan cantik. hehe

Normala Saad said...

Tanam kat tempat terbuka dan cahaya matahari penuh. Baru dia berbunga lebat.

Lydia Miza said...

Oooo ros jepun ke nama dia. Br tau. Sy panggil kembang pkl 10 je. Hehe

Yg berduri tu pokok bunga mak datin kan nama dia? Ada org panggil mahkota berduri.

nadia rashid said...

Betul bila tgk rakan2 menjadi2 dgn RJ timbul rasa semangat...ada jugak tanam ni tapi belum Meriah

TukangKebun said...

Musim yang senang nak tumbuh ni.

BUNDA a.k.a KN said...

Memang cantik ros jepun ni...senang ditanam....bunda pernah tanam didlm pasu gantung juga atas tanah...
Kalau dlm pasu gantung pokok ini akan berjuntai...cantik sgt....kalau atas tanah boleh ditanam sebaris atau bulatan...
Menjadi border landscape...cantik sangat...sebab ros jepun ni jenis pokok renek..

kakyon said...

Dag jadi kegilaan semula tanam ros jepun ni.di fb bnyk posting pasal rj ni.akak pun terikut sekali..hihi