Oct 31, 2014

Kembang lebih sebulan

Kedua-dua pokok ni iaitu bunga pentas atau 'egytian stars' dan balung ayam kembang memang berbaloi-baloi , dah lebih sebulan wpun tak wangi tapi untuk jamu mata...



egytian stars ni beranika warna, selain warna dark pink seperti kat atas, ada light purple, merah makngah dan putih.


kemuncak meriah..

nak cuba nasib semai dari benih yang kering walaupun dibagitau semaian bukan melalui biji benih....
kalau idup rezeki.



12 comments:

Julie M said...

Assalamualaikum Kak Sud@is, Julie suka sangat dgn bunga bintang/pentas tu, cantik & menarik, hummingbird pun suka dgn bunga tu, dulu pernah tanam, mcm2 color, tapi x sempat nak replant dah mati semuanya hehe...

Honey said...
This comment has been removed by the author.
Honey said...

Salam Sudais,

Kejap, I confuse bila Julie panggil u 'kak' . Hari tu ada upload gambar dukung your mom kan? I thought it was you! Ke I yang salah faham? Ya ampun..... maaf... kena baca blog you dari awal lah Sudais oiiiiii.. Cheq tak tau..

Oh btw nak komen, bunga tu tahan sampai sebulan? Dasat... tapi best sebab bunga nya sentiasa ada hehe.

Gee Lion said...

Salam sis su,
Selalu nampak bunga ini ditanam tepi jalan. Especially yg triangle tu. Memang cantik ^_^

teh ramuan said...

nampaknya sebulan la ceria halaman rumah

meriah meriah

nadia rashid said...

Rasanya kalau bunga balung Ayam senang kut semai melalui benih...die mcm bayam skit senang bercambah

Normala Saad said...

kak pun suka bunga pentas ni sebab bunganya keluar berjambak dengan warna-warna menarik. Tapi kena rajin replant pokok ni..lama-lama dia pupus begitu saja..

@na said...

tak wangi pun tk pa sud@is...dpt tgk warna cntik2 pun terapi jgk..kan...

TukangKebun said...

Menyala-nyala kebun sini sekarang.

ummi aqilah (LM) said...

Cantik warnanya...untung kan smpi sebulan bertahan bunga tu

kakyon said...

Bunga pentas ni tahan panas tak su?

kakyon said...

Bunga pentas ni tahan panas tak su?