Nov 1, 2014

Penghalau serangga perosak yang paling murah

Anda ada masalah gangguan serangga perosak dikebun? Sudah cuba macam-macam kaedah tapi belum berjaya?.
 
Jangan kecewa dan putus asa, jom cuba try kaedah menyediakan semburan penghalau serangga perosak yang mudah dan ringkas. Tips yang hebat dan menjimatkan ini terbaca di Majalah Pengguna P Pinang (CAP) keluaran Sept-Okt 2014.



Bahan-bahannya mudah saja semuanya ada didapur dan mungkin ada di kebun kita. Senang disediakan dan murah belanja berbanding racun serangga yang agak mahal dijual dipasaran.







Jom kita cuba mudahan berkesan... yang pastinya jimat belanja!!




15 comments:

Diana Rashid said...

Nak buat cemana dengan bahan2 tu??

AMIIZAA said...

Hiksss Nak buat tu yg tak dan...😅

nadia rashid said...

Pernah buat larutan bwg Putih, sabun, air dengan Lada hitam...jadi tapi kne byk Kali sembur...itu yg tak sempat

LiNa_Pg said...

Mesra alam dan murah ni hehee..
Kalau yg abang saya ajar guna sunlight sket+air masuk dalam botol n spray kat daun yg ada kulat/serangga perosak

@na said...

kdg tu saya guna ja air rendaman cili kering sud@is...ok la jgk...tp mcm nadia kata la...kena buat selalu..
tq for the info...ada alternatif

Tihara said...

ooo..bahan2 tu semua ada kecuali daun betik..
btw thanks for sharing :)

Kakzakie said...

Hanya larutan bawang putih dan halia tu kakak aje kakak tahu lainnya kakak tak tahu Su. Rumah kakak guna larutan bawang putih dah lama kakak tahu sejak arwah mak lagi...

LadyBird said...

Nk buat mcmn kak? Rebus ke kak?

Ummu Madihah said...

Salam Sud@is,

Perlu ada edisi kedua entri ni - detail tentang cara penyediaannya. Yang Mak Aji pernah baca cuma tak terbuat - cili api, cecair pencuci pinggan mangkuk, bawang putih dicampur dengan air, guna blender dan tapis dan sembur. Pun kena sembur banyak kali agar berkesan, kena rajinlah. Mak Aji pakai bancuhan neem oil, pun kena rajin juga.

Bunda a.k.a KN said...

Ha ah lah sud@is...nak buat camne dengan ketiga2 bahan tu...

ummi aqilah (LM) said...

Tu lah td pun ada baca org bg tips sembur air rendaman cili kat pokok kari yg ada ulat.

Buah tomato sy kena suntik ulat. Geramnyaaaa

Ada org kata gantung rendaman cengkih. Letak dlm botol. Nnt nk cubalah selagi daya

Julie M said...

Assalamualaikum Kak Sud@is, bagus info ni, thanks ye, pas ni nak cari info amcm nak buat penghalau serangga perosak dgn daun betik hehe...

Temuk said...

Sud@is
Ini semua merupakan kaedah yang mesra-alam. Kita yang menggunakannya juga tidak terdedah kepada bahan-bahan kimia yang mungkin membahayakan. Saya pernah gunakan keadah "alami" ini utk pokok ciku saya; cuma, belum begitu ketara kemujaraban "ramuan buat di rumah" ini.

Gee Lion said...

senangnya nak buat.. >.<

kakyon said...

KY pun guna keadah ini. Tapi kena rajinlah sikit..