Oct 19, 2014

Selasih @ basil

Nama lain selasih ialah basil @ kemangi. Nampaknya selasih dah mula mesra dengan tanah kat kebun ni....asalnya ambil dari lebihan ulaman semasa jamuan tengahari  ala kampung di pejabat tempohari.

Setahu saya di tempat saya selasih dimakan sebagai ulam cicah sambal belacan dan ada juga yang buat teh perasa selasih. Selasih seperti juga daun pudina , ada satu aroma yang menyegarkan mulut bila dimakan bersama masakan atau dikunyah sebagai ulam...

Kalau dibarat digunakan sebagai herba untuk masakan sepagheti dan piza...

Antara kebaikan selasih @ basil (yang digoogle)
Jus daun selasih dimakan bersama-sama dengan madu diambil setiap hari dapat mengeluarkan batu karang dan menguatkan buah pinggang.

Mengunyah 12 helai daun basil pagi dan petang dapat melegakan tekanan dan membersihkan darah.

Satu pes daun basil boleh membantu leucoderma (tompok putih dikulit) dan kurap.



 Yang dalam gambar ni usianya lebih kurang 1-2 bulan kalau tak silap...belum berbunga lagi.


17 comments:

LiNa_Pg said...

Bestnya ada selisih segar dr ladang...
Masuk dlm kuah spageti pun sedap...buat ulam pun sedap berangin hihii

Ummu Madihah said...

Salam Sud@is,

Selasih dibuat perasa macam pudina juga ya! Kalau pudina Mak Aji biasa. Bolehlah Mak Aji cuba selasih pula ya! TQ for the info!

Honey said...

Salam Sudais,

Sedap tak masuk daun basil dalam tea?

Normala Saad said...

Basil kampung kak putus benih lansung. Inilah akibatnya kalau tak ambil kisah sebab basil ni tumbuh merata-rata tempat.Tahu2 lenyap mcm tu saja pada musim panas aritu. Yang tinggal cuma Thai basil.Banyak rupanya khasiat dia. Kak suka tanam saja tapi jarang amat makan.

cucubulat said...

nak cuba jugak teh selasih tapi belum tanam lagi..;p
banyaknya benda nak tanam tapi space ciput jer.huhu

Petak Bunga said...

Ingat selasih mcm teh td.
Tmbah bg bau ek.

@na said...

basil tea...sedap!

insan marhaen said...

Zaman-zaman IM suka kembara dalam hutan selalu jumpa pokok kemangi tapi besar-besarlah pulak...

Ibu Qistina said...

Assalam sud@is,

saya tak pernah cuba lagi, ape rasa dia? ada tak rasa dia mcm over power rasa teh yang sud@is minum, atau lebih pada aroma. :)

sud@is said...

LiNa_Pg
Hehe pokok serumpun ja, kebun pun ciput ja..

setakat ni buat ulam dan masuk dalam teh...

Ummu Madihah

W/Salam Ummu
Boleh try Mak Aji sedap juga kalah pudina pada saya..hehe sebab saya tak tanam lagi pudina...

Honey
W/Salam

Sedap!!! bangat cubalah...

Normala Saad
Buat ulam sedap kak Mala berangin ja mulut dan fresh terasa selepas makan nasi.... Thai basil saya belum ada...nak try tanam juga.

cucubulat

Boleh cuba CB kot2 terpesona dengan aromanya...

sama juga dgn saya banyaknya benda nak tanam tapi space ciput ..dalam pasu jaa

Petak Bunga
Tambah bau dan kesegaran aroma selasih...

@na
Baru merasa kesedapannya @na, terujaaa..

insan marhaen
Tak try ambik buat ulam kah Im...

Ibu Qistina
W/salam
Rasa aroma selasih yang memukau sedapnya....kalah pudina...bak hang...hehehe

Hana Syed said...

hana guna daun basil kalau mask nasi arab je. baru tau fungsi lain si basil ni.

Kakzakie said...

Alahai kakak ni selalu ketinggalan. Tak tahu pun boleh buat macam ni. Itulah ilmu sikit kakak ni. Elok juga kakak baca N3 Su dpt timba ilmu baru..

Julie M said...

Thanks utk info kakak bout health benefit of basil ni,bolehlah Julie buat teh basil selalu. kat kebun kecil Julie lemon basil tumbuh meliar, selalu jugak Julie cabut & buang anak2nya, terasa sayang juga, tapi dh tumbuh x menentu terpaksa jugalah dikorbankan...

TukangKebun said...

Selalu tanam untuk lebah-lebah punya makanan.

teh ramuan said...

Daun selasih dibuat ulam,
Dimakan dengan sambal belacan;
Kebun bersih bercucuk tanam,
Rezeki bertambah hasil tanaman.

sudipVSsenduk said...

Daun selasih ni kalau masuk dlm masakan, terus berubah rasanya & bangkit selera

kakyon said...

pernah beli sepokok dalam poly..hidup subur, lepas di tinggalkan beberapa hari tak bersiram habis kering. banyak khasiatnya ye..boleh tanam semula dan amalkan buat ulam..