Nov 4, 2014

Ros kampung dan ros bandar

Ros kampung ambil dari rumah makcik nun jauh.. kat kampung yang bebas dari pencemaran (dulu), sekarang dak lagi.... Kat rumah makcik bunganya besar dari dalam gambar ni dan setangkai sejambak bunganya, sebab tu kot dipanggil ros pengantin...


wangi dan nyamann

 pengantin suka roses

 ros bandar separa kampung

Yang merah makngah ni (kat sini dark pink) beli kat nurseri asalnya dari Cameron Highland, terang benderang colornya tapi tidak berbau, setangkai cuma sekuntum .....dapat nikmat mata.

harap ramah berbunga lagi dimusim hujan...





10 comments:

Kakzakie said...

Kakak punya ros kampung lagi dahsyat Su. Entah apa silapnya tetiba layu semua (macam kena racun) terus mati. Anak dara kakak kata dia sembur semut guna shelltox itulah punca agaknya.

Memang cantik ros pengantin sebab sejambak macam tu kan.. kakak suka.

@na said...

wah dah bebunga ros pengatin sud@is...pasni akan keluar berjambak2 mmg cntik la...
dan bertambah2 wangi!!!

Daddy Ziyyad said...

ya, saya & wife mmg suka tgk ros kalau naik ke Cameron tu...cuma tak pernah beli bawak balik lagi..:)

Saya nampak pokok cili lebat berbuah la kat kiri blog ni....apa petuanya? :)

AMIIZAA said...

harum wanginya rose kampung...saya suka saya suka hhehehehhe

ummi aqilah (LM) said...

Salam su, aritu LM baca katanya kena cubit patahkan kutil2 tiap tunas tu barulah ada 3-4 kudup bunga tiap tangkai. LM sedg cuba mengutil2 ni

Normala Saad said...

Ros kampung semuanya berbau harum dan tahan lasak

LiNa_Pg said...

Lama x tengok rose kampung saiz mini ni...Dolu2 banyak bonda tanam di sekeliling rumah..sekarang ni dah tak ada..yg ada cuma rose merah yg biasa tu..
Cantik kaler pink lembut dan bau pun wangi

kakyon said...

KY pun kutilkan hujung tunas tu..nanti dia banyak cambahnya..setiap cambah akak jeluarkan kudup..

TukangKebun said...

Ros kampung mudah bela tak menyusahkan tuannya.

teh ramuan said...

baru aku tahu
rupanya ada ros kampung dan ros bandar