Feb 1, 2015

Musim panas malas kekebun....

Mood berkebun menurun seturun-turunnya, ishh dah la musim panas pokok yang ada sepokok 2 tu perlu minum dan mandi.....banyak dari biasa...tuan kebun plak segheyau dengan panas petang....

Tapi rezeki pokok tetap ada, nasib baik ada tukang siram , siann pokok katanya....

ank semaian banyak, yg sihat hanya sepokok


sama juga dengan tomato, 5 pokok, berbuah 2 pokok

yang ni kacang panjang renek tak payah para

yang ni sesat dilaman sayuran...

baru nampak berputik, mudahan memberi rezeki


selom diluar pagar, semalam rezeki kerabu

alhamdulillah amra/kedondong tak putus...


peria pantai anak benih dari kawan ofis..


14 comments:

insan marhaen said...

masaalah kita selalunya macam nilah... hangat pada awalnya saja. bila lama-lama dia semakin sejuk.

untuk terus istiqamah mungkin perlu luaskan aktiviti.

contohnya berkawan dengan mereka yang sehobi dengan kita, selalu hadiri pertunjukan pokok-pokok herba dan juga membeli majallah/blog tentang tumbuhan.

masa tingkatan 1~3 saya ambil subjek sais pertanian. taulah sikit-sikit pasal pertanian.

tau aje tapi tak minat walaupun saya anak kampung

Fadzillah Naim said...

saya pula dalam malas tetap nak kekebun petang2..mungkin semangat baru sebab hobi baru.. ;-)

Julie M said...

Assalamualaikum Kak @na,
Walaupun malas melanda, tapi beruntung juga kakak sebab ada tukang siram hehe...

nadia rashid said...

sini tak panas sangat..tapi banyak da pokok rosak terlebih air...malas betul nak bersihkan pokok2 mati ni...tomato tu menjadi nya..berketul-ketul...envy dengan salom...sy suka buat ulam..tapi tanam takat ni belom menjadi

suka suka said...

banyak betul selom tu.. suka akak tengok tomato yang bergugus tu..

kakyon said...

camne rupa peria pantai tu ye su..

Normala Saad said...

waa..jeles tengok tomato tu, kira baguslah hasilnya. Tomato kak pokok besar macam nak rak.. tapi buah sebiji aja...

paridah said...

suburnya selom...selain kerabu buat msk lemak pedas pun sedap ni..

TukangKebun said...

Walaupun musim panas, macam_macam juga ada nak menunggu hasilnya, InsyaAllah.
Dekat utara dah masuk musim kemarau ya.
Sini pun panas kering gak minggu ini.
Nak siram pun tak rajin.

Sham said...

Sy ni tgh kumpul semangat ni nk mula tanam sayur2 organik..kt blakng rumah ada ruang sekangkang itik...hee3

teh ramuan said...

kat rumah ni
rumput dah lebih tinggi berbanding pokok yang di tanam

makin lama makin malas nak merumput

ummi aqilah (LM) said...

Subur betul selom tu.

LM x menanam dah. Petik yg ada je. X larat dah

sud@is said...



insan marhaen
betoi Im...macam hangat tahi ayam...

Fadzillah Naim
Teruskan sementara semangat tengah berkobar...

Julie M
Oppp silap ni bukan Blog Kak Ana tapi Kak Su...

nadia rashid
Sini tengah panas kuat nadia, petang tak boleh celik mata..
selom tu kena tmpat berair...

suka suka
sementara perosak tak nampak lagi tu K Mar.. harap2 dapat merasa...

kakyon
Rasanya pokok tu makan daun ja kot, tak pernah nmpak lagi buahnyaa..

Normala Saad
Semai banyak tapi tumbuh 5 pokok , 2 saja berbuah Kak Mala...

paridah
Oh Ya boleh buat masak lemak pedas dengan selom baru tau..tq

Tukang Kebun
Sma juga TK segan siram, syukur rezeki musim kemarau..

Sham
Semangat tu yang penting...wellcome

teh ramuan
Kalau dicabut rumput nmpak la pokok..
hehe... malas nak merumput sbb musim panas ya....

ummi aqilah (LM)
Memang tak sesuai tanam dimusim kemarau LM...cuma siram yang ada tuu cukup lah...

Saniah Ahmad said...

first time tengok tomato putih,, ada gak ye kat malaysia ni hehe,,